Det blinker – men ikke sikkert du får bot

Svært mange saker blir henlagt, spesielt på vinteren.

PS fotoboks (Foto: Scanpix)
PS fotoboks (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei på vei ned fra fjellet i går blinket det i fotoboks og fikk meg et lite sjokk da jeg så ned på speedometeret og så at jeg lå i rundt 120 kilometer akkurat da, i 80-sonen. Det var ikke "med vilje" råkjøring, satt rett og slett i mine egne tanker men vet jo at det ikke er noen unnskyldning. Etter det jeg finner ut på Internett kan dette gjøre at jeg mister førerkortet og det er litt krise for å si det mildt. Men så leser jeg også at ikke alle blink fører til at man får bot fordi mange blir forkastet. Vet dere noe mer om dette?

Benny svarer:

Huff da, det høres ikke ut som noen hyggelig opplevelse! Det er fort gjort å glemme seg bak rattet, og noen ganger kan det få store konsekvenser.

Aller først: Hvis du hadde 120 km/t på speedometeret, tviler jeg på at du vil miste førerkortet på grunn av dette. Grensen går her ved 116 km/t (i 80-sonen), men de aller fleste speedometere har en feilvisning som fort kan være på ti prosent, dessuten skal det også være litt marginer på den målingen fotoboksen gjør. Så mest sannsynlig berger du "lappen":

Det er helt riktig at ikke alle blink fører til bot. Et veldig stort antall av de som i utgangspunktet blir tatt i fotoboks, får aldri noen bot. De siste statistikkene jeg har er fra 2010, da ble hele 70.000 fotobokssaker henlagt.

En del av dette skyldes at man ikke får kartlagt hvem som kjørte bilen. Men de langt fleste er fordi bildene ikke holder som bevis. Da er det enten snakk om at bildet av fører er for dårlig til å kunne brukes som identisisering eller – og dette er svært vanlig på vinteren – at den såkalte fotolinjen ikke er synlig.

Dette er den hvitmalte streken på veien i forkant av fotoboksen. Og her kreves det at denne er synlig på bildet. Dette er naturligvis særlig et problem på vinterstid, med både snø og is på veien.

Jeg anbefaler også at man ber om å få se bildet hvis man er i noen form for tvil om hvem som kjørte bilen. Har hørt en del eksempler på at folk har møtt opp på politistasjonen og blitt presentert et bilde det strengt tatt ikke er mulig å bruke som identifikasjon.

Da får du bare krysse fingre – og så håper jeg du holder litt bedre øye med speedometeret i fremtiden!

LES OGSÅ: Hvor mye straff får jeg for å sage ned en fotoboks?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Sjekk Brooms samling av biltester – klikk her

Har du synspunkter på eller erfaringer med dette? Skriv i kommentarfeltet under: