Derfor kan det være smart å betale litt mer for bruktbilen

Det er ikke sikkert lav pris også betyr at den blir rimelig å eie.

Det er ikke likegyldig hvor du kjøper bruktbil. Her gjør du smart å vurdere hva som er viktigst for deg   rimeligst mulig bil eller mest mulig trygghet.  Illustrasjonsfoto.
Det er ikke likegyldig hvor du kjøper bruktbil. Her gjør du smart å vurdere hva som er viktigst for deg rimeligst mulig bil eller mest mulig trygghet. Illustrasjonsfoto.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Benny. Det er mulig at dette er et litt banalt spørsmål, men jeg våger meg nå ut med det likevel. Vi har tenkt å bytte bil nå i høst i forbindelse med ny jobb og litt lenger pendlervei. Har i dag en veldig godt brukt Skoda Octavia som nærmer seg utskiftning.

Nå har vi tenkt å bruke opp mot 250.000 kroner og ser på en bil som er tre-fire år gammel. Det jeg lurer på er om du mener det er verdt de ekstra pengene det gjerne koster å kjøpe fra en forhandler, i forhold til å kjøpe fra privatperson eller en vanlig bruktbutikk. Inntrykket mitt er at det fort kan skille 20.000-30.000 kroner også i denne prisklassen og det er jo mye penger! For oss er det viktig å kjøpe av noen som er seriøse, vil gjerne ha garanti og ikke minst en bil som ikke går i stykker med det første. Bør vi da kjøpe hos forhandler, eller skal vi heller ha penger "til overs" som kan brukes til eventuelle reparasjoner. Takknemlig for svar!


Benny svarer:

Hei sann! Dette er absolutt ikke noe banalt spørsmål. Jeg skjønner godt at du - og helt sikkert flere - lurer på det, jeg skal forsøke å svare så godt jeg kan.

Det er helt riktig at bruktbiler generelt koster mer hos en forhandler enn andre steder. Det er det da også noen gode grunner til - ting det er lurt å ha med i evalueringen når du skal bestemme deg hvor du skal kjøpe bil.

Først og fremst handler det om trygghet. En forhandler vil normalt ha utarbeidet en grundig tilstandsrapport på bilen, du vet altså hva du kjøper. Dessuten er det vanlig å gi garanti, lengden på denne kan typisk være et forhandlingsspørsmål. Dessuten kan forhandlere tilby innbytte og også finansiering. Ja, du betaler altså litt mer - men du får også mer trygghet tilbake.

Kjøper du bil fra en privatperson, tar du større risiko. En NAF-test eller lignende er alltid å anbefale, det gir det i alle fall en grundig vurdring av bilen. Men garanti kan du bare glemme, det er heller ikke mange privatpersoner som vil ta bil i innbytte.

Rene bruktbilforhandlere er gjerne litt midt-i-mellom her.

LES OGSÅ: Slik finner du ut hvor mye bilen din er verdt


Viss dose med gambling

Vurderingen din må derfor bli hva du synes den ekstra tryggheten er verdt. Det er umulig å være helt kategorisk på hva som lønner seg eller ikke. Hvis du kjøper bil med ett års garanti og ingen ting går i stykker i løpet av dette året, har du jo i praksis ikke hatt særlig glede av garantien (bortsett fra at du kanskje har sovet litt bedre på natten).

I motsatt ende av skalaen kan garantien ha spart deg for store utlegg hvis mye har gått galt dette året, jeg kjenner mange eksempler på det også.

Jeg synes også det spiller litt inn hva slags bil du kjøper. Er det en bilmodell som er kjent for å ha litt rufsete kvalitet, er det ekstra viktig med garanti. Nærmest "feilfrie" biler, er det naturligvis mindre risikabelt å kjøpe.

Å kjøpe bruktbil inneholder uansett en viss dose med gambling. Etter noen år kan det meste gå galt.

Slik jeg tolker spørsmålet ditt, er trygghet og forutsigbarhet viktig for deg. Da kan det absolutt være smart å heller betale litt for bruktbilen - og tryggheten - enn å kjøpe den rimeligste bilen du kommer over.

Lykke til med valget!


LES OGSÅ: Bilselgeren avslørte svindel i siste liten

Stort arkiv



Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Vi har testet den store familiedrømmen

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: