Demobil: Du kan spare mye på nesten helt ny bil

Her tar forhandleren en god slump verditap for deg.

Du kan ofte gjøre gode kjøp når bilforhandlerne selger unna demobilene sine   men her er det viktig å sjekke bilen nøye først. (Foto: Scanpix)
Du kan ofte gjøre gode kjøp når bilforhandlerne selger unna demobilene sine men her er det viktig å sjekke bilen nøye først. (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei vi har vært rundt og sett på nybil en stund nå. Vi skal ha en ny familiebil og har vært ganske åpne på merker og modell i utgangspunktet, har funnet ut at det er utrolig mye bra å velge mellom!

Nå fikk jeg nettopp et tilbud på en bil og var innom og diskuterte litt detaljer med selgeren. Da fikk jeg også øye på demobilen vi hadde lånt, som nå sto inne i hallen. Det viser seg at vi kan spare nesten 40.000 kroner på å kjøpe den i stedet. Den har gått nesten 10.000 kilometer og har faktisk mer utstyr enn de vi hadde tenkt å ta oss råd til. Vil du anbefale dette? Er det noe spesielt vi bør tenke på i forhold til å sjekke hvordan bilen har vært brukt, synes du prisavslaget står i forhold til det den har vært brukt til nå? Bilen er registrert i år og er dermed 2013-modell. Mvh. Åge.

Benny svarer:

Hei Åge! Demobil kan i veldig mange tilfeller være smart, det. Jeg kjenner mange som har spart en god slump penger på å kjøpe det – og mitt inntrykk er at dette utelukkende har vært positive opplevelser.

Du sier ikke noe om hvor dyr bil dette er i utgangspunktet, men hvis jeg gjetter meg fram til at den koster 400.000-500.000 kroner helt ny, høres 40.000 kroner i "avslag" veldig greit ut.

Mye utstyr er naturligvis positivt. Demobiler har gjerne "litt ekstra", det er jo lurt for å virkelig friste de som prøvekjører.

Det som er veldig viktig her, er å sjekke bilen grundig før dere kjøper. Utgangspunktet bør være at den skal framstå som ny. Det betyr at det ikke skal være bulker/større riper i lakken og at interiøret ikke har noen form for skader.

Det kan være lett å overse slike ting – hvis du oppdager det etter en stund og må betale for utbedring selv, går tusenlappene fort. Er det en del smårusk her – da ville jeg forsøkt å prute mer, eventuelt sett på en annen bil.

LES OGSÅ: Sparte 15.000 på EU-kontroll

En god slump verditap

Du må også forsikre deg om at forhandler har gått grundig gjennom bilen og at eventuelle servicer er tatt. Dessuten bør den være skikkelig shinet når dere tar over.

Når det gjelder bruken av bilen, er det naturligvis en risiko for at noen har behandlet den hardt. Det skjer fra tid til annen – men mitt hovedinntrykk er at de fleste som låner demobil kjører ganske pent. Dette har naturligvis også mye med bilmodellen å gjøre. Typiske familiebiler er neppe de som blir mest svinekjørt med.

I praksis får du her en så godt som ny bil, registrert samme år som en eventuelt nybil ville blitt registrert – men forhandleren har allerede tatt en god slump verditap for deg. Det er naturligvis ikke dumt.

Da blir avveiningen i praksis hvor mye du synes det er verdt at ingen andre har kjørt bilen før deg.

Lykke til – enten det blir demobil eller noe annet!

LES OGSÅ: Disse bilene taper seg minst

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Dette kjører de mest fornøyde bileierne

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: