Brooms bilekspert: Slik unngår du å bli lurt

Bruktbilkjøp kan være skikkelig risikosport. Her er rådene:

Benny
Benny

VW Golfen ble ett år nyere og kilometerstanden ble redusert med 18 000 kilometer – på én uke. TV 2 Nyhetene forteller historien om bilen som ligger ute på finn.no.

Brooms bilekspert Benny Christensen blir dessverre ikke veldig overrasket når han leser den – og han har følgende oppfordring til alle som er ute i markedet før å kjøpe bruktbil:

Tidligere eiere

– Vær forsiktig! Spør og grav. Og tenk "worst case". Hvis noe nesten er for godt til å være sant – enten det er bilen eller prisen – så er det som regel det. Bruktbilkjøp kan være skikkelig risikosport og dessverre er det mange useriøse aktører der ute som rett og slett driver med svindel, sier Benny.

– Men hvordan sikrer man seg mot tilfeller som dette?

– Det er vanskelig, men heldigvis ikke umulig. Det beste rådet jeg kan gi er å ta sjekktelefoner til tidligere eiere. Det kan være tidkrevende når en bil har hatt mange eiere, men likevel: Dette er den beste måten å skaffe seg informasjon om bilen på. Spør om kilometerstand ved salg, hva slags stand bilen var i, om de hadde store påkostninger osv. Litt detektivvirksomhet her, kan spare deg for store utgifter.

Kjøpe bruktbil? Her er 10 råd du ikke må følge

Alarmklokker

– Dessuten er det lurt å se nøye på all dokumentasjon som følger med bilen. Hvis den har servicehefte, hvordan stemmer tidspunktet for servicer med kilometerstanden? Er det plutselig store avvik her? Se også på andre kvitteringer som kan ligge i hanskerommet, se spesielt etter kilometerstand for reparasjoner, sier Benny og legger til:

– Hvis speedometeret er byttet eller selger påstår det har vært gjort reparasjoner i dashbordet, er det noe som virkelig bør få alarmklokkene til å ringe. Dette er nemlig et veldig vanlig triks hos dem som driver med svindel. Noen ganger kan det selvfølgelig være helt reelt. Men det har vært skiftet altfor mange speedometere på bruktbiler her i Norge i forhold til hvor ofte disse egentlig går i stykker, sier Benny.

Skriftlig

– Andre råd?

– Vær ekstra skeptisk til biler som har skiftet eier mange ganger. Da øker mulighetene for juks og svindel. Se an selgeren nøye. Høres det ut som en person du kan stole på? Er det noen rare "huller" i det han eller hun forteller om bilen?

– Jeg synes e-post er en veldig fin måte å avdekke lureri på. Still mange kontrollspørsmål og les svarene nøye. Mange vegrer seg for å skrive noe de kan bli tatt på i etterkant. For dem er det lettere å ta det på telefonen. Men ikke la deg lure av det – spør i vei og forlang svar!

– Og helt til slutt: Få bilen testet av NAF eller et verksted før du kjøper. Da reduserer du faren for å bli lurt betraktelig. Og føler du deg det minste i tvil – da skal du heller kjøpe en annen bil, sier Benny.

LES SAKEN: Her er bilen som ble ett år nyere på bare en uke