Broom-leserne har talt: Dette er tidenes amcar

Vinneren er klar - men meningene er delte. Se hvem som kom på andreplass!

Ford Mustang interiør
Ford Mustang interiør

I går sparket vi i gang en avstemning i forbindelse med at det var 4. juli, og USAs nasjonaldag. Vi ønsket å finne ut hva brooom-leserne mente var tidenes amcar - og satte opp en liste med ti kandidater.

Med tanke på de mange klassikerne som finnes i amerikansk bilindustri, var det selvsagt ingen lett oppgave å koke ned til noen få kandidater - men vinneren var en av de første modellene som ble satt opp.

Vi snakker om legenden og ikonet Ford Mustang - og enda mer spesifikt, modellene produsert fra 1964 til -68. Les om Ford Mustand lenger ned i artikkelen.

Vi oppfordret også leserne til å si sin mening om amcars på Broom-forumet. Her går debatten fremdeles om hvilke bil som er best, og hvorfor. "57 Belair" er for eksempel ikke i tvil om sitt valg, og har like godt lagt inn tre flotte bilder av sin kandidat. Klikk her her å lese alle kommentarene og delta i debatten

Den amerikanske drømmen

Ford Mustang
Ford Mustang

Merke: Ford Modell: Mustang Fastback: Årsmodell: 1967 Motor: Trimmet 302 Boss. Ca. 450 Hk 0-100: Under 3 sekunder Pris: Ca. 275 000 kroner

Drømmer du om klassisk Mustang? Da er du ikke alene!

Dette er kanskje den mest populære av dem alle. Her har vi nemlig en 1967 modell Mustang Fastback. Du får en slik fra 100 000 kroner og oppover. Denne koster mer - men så er den også temmelig unik.

Bøllete bil

Her finner vi en 302 Boss-motor under galssfiberpanseret, preppet girkasse og modifiserte bremser og hjuloppheng. Bakakslen har lav utveksling, hvilket gjør at bilen ikke har har særlig høy toppfart - og at den bråker endel i vanlig motorveifart. Men den er til gjengjeld rask. Vanvittig rask!

Under et dragracing-stevne ble det målt at den gjorde 0 -117 km/t på 3,1 sekunder... Med andre ord: Her gjelder det å holde på hatten, og å sørge for at gebisset sitter ordentlig så du ikke svelger det... Dette går såpass unna, at hvis bakhjulene får feste, så løfter forhjulene seg!

Gassresponsen er helt rå! Her er det ikke noe elektronikk som må sjekke turbotrykk, temperaturer og lavtykket over Dovre før noe skjer. Nei, her er det bare store gass-spjeld som åpner umiddelbart når du trykker på gassen... og du regelrett presses bakover i setet.

Veteran

På de eldste bilene er det ofte en-krets skivebremser på alle hjul og heller ikke servostyring. Og det må jo innrømmes at kjøreegenskapene ikke oppleves som helt i toppklasse. Dette er veteranbiler – kort og godt.

På vår testbil er både bremser og hjuloppheng endret – og den ligger rimelig bra på veien, men komfortabel? Nei – det er den ikke. Det rister, bråker, ryker og smeller. Men: Det er vanvittig morsomt!

Bred appell

Småjentene på 8-9 år står i veikanten på vei hjem fra skolen og smiler og vinker der vi kommer kjørende, og folk på bensinstasjon kommer bortom for en liten prat.

Dette er tydeligvis en bil med bred appell.

Tørst

Ford Mustang 1967 (Foto: Benny Christensen)
Ford Mustang 1967 (Foto: Benny Christensen)

Apropos bensinstasjon. På pen landeveiskjøring svelger den unna ca 1,3 l/mil. Tråkker du til litt på vei ut av lyskrysset og bruker den litt mer, dobles dette. Og grisekjører du på bane, renner det fort fem liter gjennom den røslige forgasseren pr. mil.

Les mer om brukte Ford i vår bruktbilbase, klikk her:


Kjapt oppsumert:

Interiør: Her merker du alderen...

Eksteriør: Forsatt tøff som få!

Mekanisk: Solid, og "alt" kan kjøpes nytt.

For: Vanvittig rask, hysterisk morsom.

Mot: Ikke original

Ford Mustang 1967
Ford Mustang 1967

Les vår bruktbil-test av Porsche 911, klikk her:



Benny mener:

Vurderer du å kjøpe en klassisk Mustang, er det veldig viktig å bruke tid på å sette seg inn i hva som finnes av motoralternativer, utstyrsvarianter, hva som skiller de forskjellige årsmodellene fra hverandre, priser, osv, osv. Du finner masse informasjon på nettet.

Jeg anbefaler også å melde seg inn i en klubb. Der er det folk med massevis av sikkert både gode og dårlige erfaringer. Snakk med dem og få gode råd FØR du kjøper bil – etterpå er det liksom litt for sent...

Sjekk id-en

Ford Mustang 1967
Ford Mustang 1967

Mustang har en ID-brikke i venstre dør. Denne sier noe om hva slags motor og utstyr denne bilen har hatt som ny. Her finnes også chassisnummer. Kontroller dette mot det som er innpreget i motorrommet. De MÅ selvfølgelig være like.

Dette høres kanskje banalt ut, men det finnes firmaer i USA som bygger 6-sylindrede hardtoper om til cabrioleter med V8. Det godkjennes glatt der borte, men jeg kan love deg at du vil slite med å få skilter på den her hjemme...

De ruster

Bilene er enkle mekanisk og byr sjelden på noen store overraskelser. Rust derimot, er både tidkrevende og dyrt å få gjort noe med. De aller fleste Mustanger har en eller flere ganger blitt rustsveiset. Sjekk nøye jobben som er gjort – om den holder mål.

Rust finner du først i nedre framkant på dørene, og bjelken ved bakre bladfjær-opphenget. Verre er det om det er rust i ”baljen” under luftinntaket foran frontruta. Du sjekker det enkelt ved å helle en bøtte vann over. Kommer vannet inn i kupeen, har du en reparasjon på 40 000 kroner foran deg - minst.

Original eller ombygd?

Ford Mustang 1967
Ford Mustang 1967

Dette er kanskje et svar som vil overraske, ja kanskje til og med provosere. Men jeg mener at det viktigste er å få tak en bil du liker - og som er i god stand. Om den ikke har matching numbers og kanskje uoriginal motor, og er ombygd med skivebremser og servostyring, er det egentlig ikke veldig viktig.

Priser:

Du kan få en klassisk Mustang Hardtop (1970 og eldre) til ca 100 000 kroner. Biler til denne prisen er stort sett opppussingsobjekter som kommer til å kreve både tid og penger. Fastback- og cabriolet-versjonene koster ca. 50 000 kroner mer.

Har du derimot 150 000,- å bruke på en hardtop, eventuelt 200 000 for fastback og cabriolet, begynner det å hjelpe. Da får du en grei, men ikke helt strøken og fullt kjørbar bil.

For originale GT-biler må du betale ytterligere ca 20 prosent mer i pris. Og aller dyrest er de spesielle Shelby-variantene - som kan koste mange hundre tusen kroner.

Må du ha bil med fler dører? Les test av brukt Jaguar XJ her:

Del med dine Facebook-venner

Visste du at:

- Den aller første Mustangen var en hvit cabriolet med sort interiør. Den ble produsert 9. mars 1964.

- Lanseringen av Mustang er den mest vellykkede billanseringen i historien. Og det var tilløp til opptøyer hos forhandlerene av kunder som ville kjøpe bil.

- Dagens Mustang som kom i 2005 er generasjon nr. 10.

Ford Mustang 1967 (Foto: Benny Christensen)
Ford Mustang 1967 (Foto: Benny Christensen)