Bagasjeromsvolum: Hvor har det egentlig blitt av plassen?

Kan det virkelig være plass til 445 liter her - eller?

Her skal det være plass til 445 liter bagasje   Audi eieren er imidlertid skeptisk...
Her skal det være plass til 445 liter bagasje Audi eieren er imidlertid skeptisk...

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo vi har en 2003 modell Audi A4 Avant som skal ha 445 liter bagasjerom i følge tall jeg har funnet flere steder, også i bruktbilguiden deres på broom (den er forresten veldig bra og nyttig!) Er veldig fornøyd med bilen bortsett fra at bagasjerommet er trangt og rommer lite, synes jeg. Kan ikke forstå at det kan være så mye som 445 liter som skal gå inn her.

Hadde nesten for moro skyld vært interessant å få tak i 445 melkekartonger og sett om de gikk inn. Det tviler jeg nemlig sterkt på! Er dette tall bilprodusentene sjonglerer litt med slik det passer dem, i så fall skulle det jo være interessant å vite hvor det blir av plassen...

LES OGSÅ: Her finner du Brooms bruktbilguide

Benny svarer:

Heisann! Bagasjerom og plass (og ikke minst: mangelen på sådan) er noe mange frustrerer seg over. Dette gjelder særlig mange som kjøper kompakt SUV, de får seg gjerne en overraskelse første gang de skal på langtur.

Det er også mange mindre stasjonsvogner som ikke akkurat er plassmestere:. A4 er ett eksempel, også biler som Mercedes C-klasse og BMW 3-serie var ganske så trange i bagasjerommet i tidligere generasjoner. Et annet eksempel: Volvo V50 - der har mange måttet ty til skiboks for å få med alt.

Men til spørsmålet ditt: Dette er nok ikke noe bilprodusentene bare "finner på" selv, men samtidig finnes det flere bransjenormer her, noe som er egnet til å forvirre.

Jeg har alltid likt å forholde meg til den som kalles VDA (forkortelse for Verband der Automobilindustrie). Dette er den tyske/europeiske måten å måle på og den har etter hvert blitt klart ledende. Tallet du oppgir for Audien din, er målt på denne måten.

LES OGSÅ: Denne stasjonsvognen har mindre plass enn sedanen

For stasjonsvogner er det antall liter bagasjerom frem til bakseteryggene som gjelder, i høyderetning bruker man opp til lasteromsdeksel eller øvre del av bakseteryggen.

Ofte kan det være vanskelig å anslå bagasjeromsvolum uten å måle. Jeg har selv blitt lurt på det - begge veier, faktisk. Noen ganger ser bagasjerommet større ut enn det egentlig er, andre ganger er det motsatt. Dette har også mye med hvordan rommet er utformet, høyde og bredde osv.

I praksis kan det være stor forskjell mellom like store bagasjerom - i forhold til hvor mye det reelt sett er plass til.

Det har også mye å si hva du skal ha med deg. Noen bagasjerom er så kronglete utformet at du helst bare bør pakke i mye bager som kan stappes inn "her og der", andre er som skreddersydd til store kofferter.

Volvo er blant de som er flinke til å lage bagasjerom med "rette vegger" som er lette å pakke og stue i. Den bilen jeg har stusset mest over bagasjerommet er Ferrari FF. Den skal ha et ganske anstendig bagasjerom målt i liter, men hvor literne her ble av fant jeg aldri ut av... Tror kanskje ikke de som kjøper den bryr seg så mye om det heller - selv om det er "familiebil"

Håper dette var til litt hjelp og i stedet for å eventuelt bytte bil, kan du jo vurderer en bagajeboks til bruk de få (tipper jeg) gangene du virkelig trenger mer plass. Det er redningen for mange der ute!

Stasjonsvognen med størst bagasjerom - det er denne:

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Bli med i Brooms bilundersøkelse - du kan vinne T-skjorte

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: