Advarer unge mot å gå i forsikringsfella

Sparer penger nå – men så blir det rådyrt.

BMW 1 serie er en typisk ungdomsbil   men det kan fort bli dyrt å forsikre.
BMW 1 serie er en typisk ungdomsbil men det kan fort bli dyrt å forsikre.

Når du som ung skal inn på bilmarkedet er det lett å miste motet når du får høre forsikringsprisene på mange biler. Mange såkalte ungdomsbiler er nemlig svindyre å eie om du er under 25 år.

Da er det lett å la seg friste til å la bilen stå registrert på mor eller far, slik at det blir en mer overkommelig pris.

Men på sikt kan det vise seg å være mindre lurt enn en skulle tro.

Spare opp bonus

– Det koster ofte flesk å forsikre bilen som ung, men vi anbefaler likevel at unge begynner sparer opp bonus selv så tidlig som mulig. Vi tror det vil føre til at ungdommen vil kjøre mer ansvarsfullt, i tillegg til at de får spart opp bonus som vil komme godt med senere i livet, sier skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad.

LES OGSÅ: Krasjet med vilje – elleve ganger

To muligheter

Alternativene er som følger:

1. Kjøpe bil i eget navn, og dermed må man også kjøpe forsikring selv. Det er en kjent sak at yngre bileiere må betale mer enn eldre, i tillegg er startbonus som regel 20 prosent. Den første bilen man kjøper er ofte en litt eldre, forholdsvis rimelig bil. Derfor kan man av og til oppleve at prisen på bilforsikringen for et år er høyere enn verdien på bilen.

2. Registrere bilen på mor eller far, og få de til å kjøpe forsikring. Eldre bileiere får rimeligere forsikring, og man får vanligvis 50 % bonus hvis man har en bil med 70 prosent eller mer i bonus fra før.

– For de fleste er det enkelt å ty til foreldre når bilen skal forsikres. Da vil forsikringen bli billigere, og dette øker nok også sjansen for å få mor og far til å betale noe av gildet hvis uhellet skulle være ute, påpeker Eger Mollestad.

LES OGSÅ: Slik kutter du bilkostnadene

Kan spare seg til fant

Men hva skjer fem år senere? Jo, den gamle ungdomsbilen må byttes ut med en driftssikker, kollisjonssikker, familievennlig stasjonsvogn. Istedenfor delkasko og lav kjørelengde må du nå ha fullkasko og høyere kjørelengde.

Hvis man da valgte alternativ 1 kan man ha opparbeidet seg 70 prosent bonus ved forsiktig kjøring.

Alternativ 2 vil medføre at du starter med 20 prosent. Da kan den tusenlappen du sparte for 5 år siden nå plutselig utgjøre ti i dag, fordi det koster mer å forsikre dyrere biler. Derfor kan det for mange lønne seg å starte så tidlig som mulig med å ta ansvar for egen forsikringen.

LES OGSÅ: Slik svindler vi på bilforsikringen

Rett forsikring for rett bil

– Hvilken forsikring unge bør velge kommer helt an på bilen og hvor mye man er villig til å betale. Prisen på forsikringen er veldig avhengig av bilen du kjøper. Du bør derfor velg en forsikring basert på hvor mye du forventer å få dekket, og samtidig gjøre deg opp en mening om hva du ønsker å betale i egenandel om uhellet er ute, sier Eger Mollestad.

Bilforsikring kommer i tre varianter: Ansvar, delkasko og kasko. Ansvarsforsikring er billigst og dekker minst. Den er lovpålagt, så den må tegnes uansett.

LES OGSÅ: Mange bilister risikerer å bli gjeldsslaver

Høyere pris for bedre forsikring

Ansvarsforsikring dekker skader du påfører personer, ting og kjøretøy i trafikken, inkludert deg selv – men ikke din egen bil.

Delkaskoforsikringer gir dekning for selve bilen din, noe som sikrer deg mot blant annet tyveri, brann og hærverk. For å være forsikret mot alt annet, som selvforskyldte utforkjøringer og kollisjoner, trenger du full kaskodekning.

Vil du bla opp færre tusenlapper fra egen lomme når uhellet inntreffer, må du betale høyere forsikringspremie. Det er ikke derfor ikke gitt at det er best å velge den laveste egenandelen.

– Prisen unge betaler for en bilforsikring reflekterer risikoen for at en skade kan skje. Lav alder og ferskt førerkort er de viktigste årsakene til at prisen blir høy for unge, opplyser Eger Mollestad.

5 ting som er med å øke forsikringspremien:

Å bo i urbane strøk

Parkere på gateplan

Kjøre mye

En dyr og sprek bil

En bil som mangler viktig sikkerhetsutstyr

LES OGSÅ: – Hjelp – forsikringen er dyrere enn bilen