Dette måltidet er proppet med proteiner
Proteiner er viktige byggesteiner i ethvert kosthold. Med denne menyen er du sikra plenty.
Bra kyllingsuppe med belgfrukt
Dette trenger du til kyllingkraft:
- 4 l vann
- 1 hel øko eller gårdskylling, alt.4 store lår (dette blir kjøtt til 2 middagsretter!)
- 2 store gulrøtter
- 1 stor gul løk
- 1 hvitløk
- 150 g sellerirot
- 5-6 hele sorte pepperkorn
- 1 laurbærblad
- 0,5 dl eddik
- Urtekvast av en liten bunt friske urter (jeg brukte oregano og timian)
Del opp den hele kyllingen ved å skjære av lår, brystfileter og vinger. Legg delene i en stor gryte (10 liter). Hell 4 liter kaldt vann i gryta, slik at det dekker alle delene av kyllingen.
Ha i eddiken og la stå en time. Vask og kutt grønnsakene i store biter og legg dem oppi gryten. Hvitløken deles bare på tvers i to halvdeler uten skrelling. Løken tar du av det ytterste brune skallet på og deler i fire store båter.
Lag en urtekvast ved å knyte en hyssingbit omkring en god bunt (ca.2 cm i diameter av hver) med timian og oregano. Legg urtekvasten, pepperkorn og laurbærblad i gryten. Har du en urtepose,kan du også bruke den.
Ha grønnsaker, krydder og urter i gryta, kok opp og skum av det grå skummet som legger seg på toppen. La kraften få et nytt oppkok for så å trekke rett under kokepunktet i 2 timer. Ta opp kyllinglår og kyllingbryst fra gryten og la kraften trekke videre under lokk på svak varme i 12-24 timer. Sil kraften. Du kan oppbevare den i kjøleskap i 4-5 dager, eller den kan fryses.
Kyllingsuppe:
Dette trenger du til kyllingsuppe (5-6 pers):
- 4-500 gram kylling i passe store biter
- 3-4 fedd hvitløk, finhakket
- 8-10 sopp (jeg brukte aromasopp)
- 5 små gulrøtter; grovt revet eller kuttet i strimler
- en hel brokkoli, kuttet i små buketter (stilken grovrives)
- 1 liten bit sellerirot kuttet i strimler (jeg brukte 100 g)
- 1 hel purreløk, delt i to på langs og skjært i skiver
- 2 dl bløtlagte og kokte byggryn / linser/ hvite bønner
- friske urter til garnityr (eks. persille,oregano,timian)
Del opp kyllingen (fra kraftkokingen) eller 4-500 gram stekt eller kokt kylling i passe store biter. Rester av kylling eller kalkun egner seg også godt.
Surr hvitløk og skivet sopp, staver av gulrot, selleri og purreløk på middels varme i en jerngryte i litt smør i 3-5 minutter. Tilsett 1 liter kyllingkraft, buketter av brokkoli, kyllingbiter og byggryn/belgfrukt. Kok opp. Strø urtene over ved servering.
Strø urtene over like før servering.
Gratinerte bringebær med skjørost
Dette trenger du til 4 porsjoner:
- 1 eske (x gram) norske frosne bringebær (evt. ferske i sesong)
- 1 vaniljestang, frøene
- 3 ss øko lønnesirup/akasiehonning
- 2 dl skjørost
- 1 dl granola (evt. hjemmelaget granola med kanel)
Forvarm ovnen til 210 grader.
Ha lønnesirupen/honningen i en bolle og rør vaniljefrøene inn i søtningen.
Ha bærene i bollen og bland godt så alle bærene blir søtet. Fordel bærene i 4 gratineringsskåler og stek dem i ovnen i 15 min.
Serveres varme med skjørost og granola.