Prøv en deilig spinatsuppe til middag

Spinatsuppe med hvitløk og urter passer perfekt på kalde kvelder eller hvis du vil lage noe enkelt og sunt til middag.

Spinatsuppe med hvitløk og urter

1 pk fryst spinat eller ca 250 g fersk spinat

1 løk eller 1 purre

1-2 fedd hvitløk

6 dl kyllingkraft eller vann + kylling eller grønnsaksbuljong

2-3 ss smør

200 g kremost med hvitløk og urter eller 2 dl fløte

salt, pepper, revet muskatnøtt

Skyll godt av frisk spinat eller halvtin den fryste spinaten

Fremgangsmåte

Finhakk løk/ purre og hvitløk og surr myk i smør. Tilsett frisk eller frossen spinat og la surre i 4-5 min for frisk spinat og til frossen spinat har løst seg opp . Hell over kyllingkraft, kok opp og la å småkoke i 5-10 min. Kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett kremost ev fløte, kok videre og visp til en glatt suppe. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Anrett i dype tallerkener og legg over et halv egg ("smilende", dvs kokt i 8-9 min) eller en liten «klatt» kremosten og en skive spekeskinke på toppen.

Grovt brytebrød i langpanne

7 dl skummet kulturmelk, yoghurt eller vann

1-2 ss honning

3 ss olje

50 g gjær

1 ss salt

ca 16 dl grovbakstmel eller blanding av fint og grovt hvetemel

Fremgangsmåte

Varm melk, honning og olje til fingervarmt. Hell over i en bakebolle. Fersk gjær løses opp i litt av den varme væsken. Tørrgjær tilsett den sammen med melet.

Elt inn mel til en glatt deig. Elt 5-6 min i kjøkkenmaskin. Dekk bakebollen med plast og sett til heving ca 30 min, til dobbel størrelse. Elt og from deigen og legg i en bakepapirkledt langpanne Klem/form deigen slik at den passer i langpannen.

Dypp et pizzahjul eller en kniv i hvetemel og skjær deigen opp i ruter. Dekk til langpannen og la brødet heve i ca 40 min. Pensle med litt vann eller melk og dryss med litt havregryn, linfrø, solsikkefrø eller revet ost og krydderurter eller litt flaksalt.

Stekes på midterste rille i varm stekeovn 225 grader i 15-20 min.