Rugknekkebrød med havregryn

4 dl grovsammalt rug

3 dl store havregryn ev. bokhveteflak

2 dl solsikkekjerner

1 dl sesamfrø

1 dl linfrø

1 ts salt

Ca 7 dl vann

Knekkebrød med valnøtter og frø

2 dl valnøtter, hakkede

3 dl grov sammalt rug

3 dl havregryn

2 dl gresskarfrø

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkefrø

1 ts honning (kan sløyfes)

1 ts salt

Ca 7 dl vann

Glutenfrie knekkebrød

2 ½ dl solsikkekjerner

2 dl gresskarkjerner

1 dl knuste linfrø

1 dl sesamfrø

2 ss fiberhusk

1 ts salt

Ca 5 dl vann

Knekkebrød med tørket frukt

Tips: Ikke lag for stor porsjon, knekkebrødene holder seg sprøe i 4-5 dager. Etter det vil knekkebrødene etterhvert bli seige pga. frukten.

4 dl grovt rugmel eller byggmel

4 dl havregryn

2 dl gresskarkjerner

2 dl knuste linfrø

3-4 dl hakket tørket frukt, for eksempel aprikos, tranebær, dadler eller rosiner (eller det du ha av tørket frukt)

½ ts salt

Ca 7 dl vann

Fremgangsmåte

Fremgangsmåten er den samme til alle typer knekkebrød.

Bland sammen det tørre og rør inn vann til en ganske tynn "grøtete” masse.

La deigen svelle i 10-15 min. Har deigen blitt for tykk (som en tykk grøt), tilsett litt mer vann.

Tips

Bruker du knuste linfrø i stedet for hele, vil kroppen nyttiggjøre seg den sunne linoljen i de knuste frøene.

Flaksalt eller tørket krydder kan brukes til dryss. Dryss på før steking.

Dekk to stekebrett med bakepapir og fordel deigen jevnt og tynt utover de to stekebrettene.

Varmluftsovn gir best stekeresultat.

Varm ovnen til 160 ºC. Sett ett brett øverst og ett nederst i ovnen.
Stek i ca. 10 min, ta ut brettene og bruk en pizzarulle eller kniv. Del opp i passende knekkebrødstørrelse. Sett tilbake i stekeovn og stek videre i ca. 1 time.

Bytt plass på stekebrettene halvveis i steketiden.

Ta ut stekebrettene, løft av bakepapiret med knekkebrødene og legg tilbake på stekebrettet med bakepapiret opp. Trekk av bakepapiret, bryt knekkebrødene fra hverandre og fordel utover stekebrettet. Stek videre med døren på gløtt i 20-30 min helt til knekkebrødene er sprøe. Avkjøl på rist før de oppbevares i tett boks. Tykkelsen på knekkebrødene avgjøres av steketid og om de blir sprøe.