20- 24 stk medisterkaker (avhengig av størrelse)

Tips:
Medisterdeig er kvernet svinekjøtt, medisterfarse er en ferdig spedd deig, klar til bruk.

Kan lages i god tid før jul og fryses ned (avkjøl før de legges i fryseboksen).

Ingredienser:

1 kg kald medisterdeig ev blandet med 200 g karbonadedeig
4 ts salt
2 ss potetmel
1 ½ ts pepper
2 ts malt muskat
2 ts malt ingefær
4-5 dl kald melk (de som ikke tåler melk bruk iskaldt vann)

Slik gjør du:

Elt den kalde medisterdeigen seig med salt. Tilsett potetmel og krydder, arbeid sammen og spe med kald melk litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert. Elt deigen seig mellom hver speeing. Stek en prøvekake for å sjekke smaken! Form til runde kaker og stek i smør i middelsvarm panne.

Etter hvert som medisterkakene blir stekt legg dem over i en kasserolle med vann eller kraft. Kok opp og la trekke 15-20 min til medisterkakene er gjennomkokt. Medisterkakene kan også legges i et ildfast fat og etterstekes i stekeovn ved 180 grader i ca. 20 min.

Avkjøl raskt og oppbevar kaldt.

Surkål med epler og eplemost

Kan lages 2-3 dager før servering.
Avkjøl uten lokk og sett kaldt med lokk.

800 g - 1 kg hodekål
2 sjalottløk (kan sløyfes)
2-3 ss smør eller ribbefett
3 ss karve
2 epler, norske
1-2 ts salt
3- 3 ½ dl kraft ev blandet med eplemost + litt fett fra ribben
1-2 ss eddik 7% eller eplecidereddik
3-4 ss sukker

Slik gjør du:

Snitt kålen fint opp og surr sammen med finhakket løk i smør / ribbefett i gryte. Skrell eplene, finhakk og tilsett i gryten med kål. Tilsett og karve og ell i kraft/eplemost og kok opp og la trekke i 1 ½ -2 timer. Smak til med salt, eddik og sukker.

Rør gjerne inn litt av fettet fra ribben inn i surkålen før servering.

Tips:
Lages surkål av rødkål, bør eddiken blandes i før koking, da beholdes fargen på kålen bedre. Smak ev til med litt solbærsaft når du bruker rødkål.