Jula er tid for tradisjoner, og hvis riskrem setter deg i riktig julestemning, bør du gå for det på julaften. Men hva med å prøve en annen deilig dessert i i tillegg en gang i løpet av romjula?

Her byr Wenche på sine beste juledesserter; riskrem eller byggrynskrem med rå bærsaus, engledessert og tilslørte julepiker. Hver oppskrift er beregnet til 4-5 personer.

Riskrem med rå bærsaus

Kok grøt på risgryn eller byggyn. Avkjøl.

4-5 dl avkjølt bygg- eller risgrøt, hvis grøten er for fast i konsistensen bland inn litt melk.

3 dl kremfløte

vanilje, melis/ sukker

Pisk kremen ”myk” med vaniljesukker og litt sukker eller melis. Vend inn grøten.

Rå bærsaus

Bruk frosne bær, lag sausen ferdig tidlig på dagen og la den tine på kjøkkenbenken 2-3 timer, rør den opp før servering.

ca 250 g tyttebær, jordbær eller bringebær

3-4 ss melis eller sukker

Frø fra en vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker

1-2 t s sitronsaft

Mos bær til en glatt pure i hurtigmikser.

Sil bærsausen gjennom en sikt og smak til med melis eller sukker og litt saft fra sitron.

Engledessert på 1-2-3

Kan lages 1-2 timer før servering, oppbevar i kjøleskap. Kan også fryses, la tine i kjøleskap 10-15 min før servering.

500 g frosne jordbær

5-6 ss sukker

2 kalde bananer i biter (ev fryste)

2 dl kald fløte ev risfløte for melkefri

litt sitronsaft

La jordbærene ligge på benken 5-10 minutter før de moses. Legg bærene foodprocessor og kjør til de begynner å mose seg. Tilsett kald fløte, banan delt i biter og litt sukker etter smak. Smakt til med litt presset sitron, det gir en frisk god smak. Kjør sammen til alt er godt most og blandet. Server med krumkaker eller kransekake.

Tilslørte julepiker

Skrell og del epler i båter og stek i litt smør,hel kanel, anis og vanilje. Eller bruk eplemos (ev smakt til med litt krydder). Multer rørt opp med sukker og vanilje kan også brukes

Knus pepperkaker, ev blandet med andre tørre julekaker. Pisk krem. Legg knuste pepperkaker lagvis med krem og stekte eplebiter eller rørte multer i porsjonsglass.

Velbekomme - og god jul!