Wenches saftige juleribbe med rødkål og medisterkaker

Svineribbe med surkål er Norges mest vanlige julemiddag. Følg Wenches oppskrift på saftig ribbe med sprø svor og deilig rødkål.

Følg Wenche Andersens oppskrift på juleribbe og rødkål med julesmak. Foto: TV 2
Følg Wenche Andersens oppskrift på juleribbe og rødkål med julesmak. Foto: TV 2

God morgen Norges faste kokk serverer ribba på tradisjonelt vis med medisterkaker, julepølse og surkål.

Ribbe med mye fett

Velg en ribbe med god fettsetting. Det er viktig for å få en saftig og mør ribbe. Beregn ca 250-300 gram ribbe per person. Beregn gjerne litt ekstra, kald ribbe smaker godt til julefrokost eller -lunsj.

Tynnribbe eller familieribbe?

Familieribbe er et annet ord for tynnribbe med kotelettkam. Ryggbenet på kotelettkammen er fjernet. Tynnribbe er fra «ribbesiden» på grisen og skal ha ben som er kuttet igjennom.

Start 2 dager før

– Forberedelsene bør helst begynne 2-3 dager før ribba skal stekes. Men har du glemt det, gni ribben inn med salt og pepper i dag, anbefaler Wenche.

Sjekk at ben er skåret over (det gjør det lettere å dele opp den ferdig stekte ribben).

For å få sprø svor må svoren være rutet. Bruk en spiss kniv og skjær gjennom svoren og litt ned i spekket, men ikke inn i kjøttet.

Gni ribba inn med salt og pepper (ribba bør da være opptint) Legg den med svorsiden ned, dekk med aluminiumsfolie og sett kjølig (+ 4-6 grader).

Ribba kan eventuelt stekes dagen før servering. Avkjøl etter steking og sett kaldt, ikke dekk med folie eller plast da vil svoren bli myk.

Steking av ribbe

Hvis ribba er stor, fyller hele langpannen, kan den dampes med svorsiden opp, det kan være vanskelig å snu en stor varm ribbe etter dampingen.

Forvarm ovnen til 225 grader ved overvarme eller 200 grader varmluft. Legg ribba med svorsiden ned i langpannen, hell på ca 2 liter vann (vannet skal stå 2-3 cm opp på ribba, dekk med aluminiumsfolie). Sett pannen i varm stekeovn og la ribben dampe i ca 2 timer.

Hell av ca halvparten av vannet (det kan brukes til saus).

Snu ribba slik at den ligger med svorsiden opp, legg en asjett eller sammenbrettet folie midt under ribben, slik at fettet som smelter, renner ned i langpannen.

Senk temperaturen til 200 grader, bruk gjerne varmluft, sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i ca 3 1/2 timer for familieribbe. Tynnribbe ca 3 timer.

Sprø svor

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du bruke grillen helt mot slutten, sett da stekeovnsdøren litt på gløtt. NB! Det går raskt, følg med!!

Eller i stedet for grill, øk temperaturen til 250 grader, sett døren litt på klem og stek i 5-10 min, men følg med!

La ribba hvile minst 30-40 minutter før den skjæres opp. Mens ribba hviler stek julepølse og ferdigstekte medisterkaker i litt av ribbefettet i et ildfast fat i stekeovnen ved 200 grader.

Rødkål med julesmak

Wenche bruker gløgg og saft for å gi rødkålen en god kryddersmak.

Finsnitt rødkål og surr i litt fett i en gryte. Tilsett 1-2 ss karve, like deler solbærsaft og gløgg, til det står halvveis opp på kålen, kålen vil skille ut væske ved koking. Kok opp, senk temperaturen, legg på lokk og la rødkålen trekke på svak varme i 2-3 timer, ikke koke, rør om en gang i blant og sjekk at den ikke svir seg, etterfyll ev med litt kraft/sjy (fra ribba) eller vann. Smak til med ribbefett, salt og pepper før servering.

Velbekomme – god jul!