Utnytt restene av julematen

Bent Stiansen gir gode tips til hvordan utnytte rester av ribbe og pinnekjøtt

Romjulssalat med lun pepperribbe og epler

4 personer
500 g ferdigstekt ribbe
2 ss solsikkeolje
1 ss sort pepper, grovmalt
½ dl soyasaus
2 ss brunt sukker
1 ts salt
1 pose blandet salat
2 syrlige epler
10 reddiker i tynne skiver
½ dl olivenolje
2 ss balsamicoeddik

Slik gjør du:

Del den kalde ferdigstekte ribben i 1-2 cm terninger. Varm en stekepanne med solsikkeolje og brun ribbeterningene i olje i 4 minutter. Tilsett sort grovmalt pepper, soyasaus, brunt sukker og salt og kok opp.

Bland sammen olivenolje og balsamicoeddik. Legg blandet salat, tynne skiver av eple og reddiker i en salatbolle / serveringsfat. Fordel over de pepperglaserte ribbebitene. Server med brød. Er brødet tørt rist i en brødrister eller pensle brødet med olje og stek i lett i en stekepanne

Varme lefser med pinnekjøtt og kålrotstappe

4 personer
4 stk lefser /store lomper
½ dl pølsesennep
400 g dampet pinnekjøttkjøtt
400 g kålrotstappe
100 g Jarlsbergost, gjerne vellagret

Slik gjør du:

Varm ovnen til 250 grader med grillelementet på. Brett ut lefsene og smør dem med pølsesennep. Fordel renset opprevet kokt pinnekjøtt kjøtt på lefsene og smør på ferdiglaget kålrotstappe. Rull lefsene sammen og legg i en ildfast form. Dryss med revet Jarlsbergost eller annen gulost.

Sett formen i ovnen på nederste rille og la lefsene gratineres i ca 10 minutter til de er lysebrune på ostetoppingen.

Serveres med en blandet salat til.