Wenches tradisjonelle julekake

For mange blir det ikke jul uten den tradisjonelle julekaken. Ta vare på gamle tradisjoner, spør foreldre eller besteforeldre om oppskriftene og ta de med deg videre, er Wenches tips.

Hver julaften formiddag lager Wenche denne julekaken. Hun baker den lillejulaften, setter den på kaldhev (se tips) og steker den på julaften.

Supert å servere til de som stikker innom i julen, eller noe å overraske en venn med.

For de med diabetes kan man erstatte sukkeret med sukring gold og sløyfe rosiner. Men husk julekake regnes som brød!

Julekake 2-3 stk

185 g mykt smør
7 1/2 dl helmelk
2-2 1/2 dl sukker
ca 225 g rosiner
1 pk gjær
ca 1,1 kg hvetemel, begynn med 1 kg
1 ts kardemomme

Slik gjør du:

Smelt smør, tilsett melk og sukker og varm opp til fingervarmt.

Fersk gjær løses opp i litt av væsken, tørrgjær tilsettes sammen med melet.

Elt inn 1 kg mel, kardemomme, rosiner og evt. tørrgjær og elt/rør sammen med hvetemel til en ikke for fast, men smidig deig.

Dekk med plast og sett til heving ca 40 min.

Gni bakebordet med litt smør og gni inn hendene med smør. Elt sammen deigen, del i tre emner og elt - form til 2-3 runde kaker eller brød og legg på et bakepapirkledt stekebrett.

Snitt rundt kanten med en tynn spiss kniv og trykk kaken ned på midten. Dette vil gi julekakene en rund fin fasong.

Dekk med et klede og la kakene etterheve 45-50 min.

Pensle med smør eller sammenpisket egg tilsatt 1 ts sukker og 2 ss vann.

Stek i varm stekeovn, nederste rille på 175 grader i ca 45 min.

Avkjøl på rist.

TIPS: Deigen kan lages kvelden i forveien.

Lag som beskrevet men med kald melk, bruk romtemperert smør og tilsett det ”klattvis” i deigen etter at halvparten av melet er arbeidet inn i deigen.

Dekk til og sett til heving på kjøkkenbenken i 7-8 timer eller i kjøleskap i ca.10 timer.

Julekake uten gluten egg og melk

Diabetes: se tips vanlig julekake

Til 2 julekaker

5 dl for eksempel havremelk, rismelk, laktosefrimelk eller vanlig helmelk for de som tåler det
125 g smør eller margarin uten melk
1 ½ dl sukker
200–250 g rosiner
1 pk (50 g) gjær
1 ½ ss fiberhusk
1 egg kan erstattes med ca ½ dl ekstra melk
100 g jyttemel
500 g Semperfin mix
nøytral olje eller mykt smør/ margarin til utbaking
sukker oppløst i litt varmt vann til pensling

Slik gjør du:

Kok opp melk (som tåles), smør/ margarin, sukker og rosiner.

Avkjøl til «fingervarm«, løs opp fersk gjær i væsken, tørrgjær tilsettes sammen med det tørre.

Visp fiberhusk inn i melkeblandingen og la den svelle i 5-10 min. Arbeid inn resten av ingrediensene. Dekk til bakebollen og la deigen heve til dobbel størrelse.

Smør benkeplaten og hendene med olje eller mykt smør/ margarin. For deigen til 2 brød og legg på stekebrett eller i smurte brødformer/ dekket med bakepapir i bunnen. Dekk med et klede og la etterheve i 30-40 min. Pensle med sukkervann før steking, det vil gi en gyllen farge på julekakene. Stek på nederste rille i varm stekeovn på 200 garder i 30-40 min.