Lutefisk

Beregn 3/4 –1 kg lutefisk pr person
1 ss salt pr kg lutefisk
Litt grovmalt pepper
Varm stekeovnen til 200 grader

Slik gjør du:

Skjær lutefisken i tykke skiver i ca 250 g eller mer. Legg lutefisk skivene med skinnsiden ned i langpanne, dryss med salt, 1 ss pr kg fisk, og la fisken ligge med saltet 30-40 min før langpannen dekkes aluminiumsfolie og settes i stekeovnen. (Saltet skal ikke skylles av)

Bak/stek i varm stekeovn 200 grader på nederste rille i 30-40 min.

Tiden avhengig av tykkelsen på skivene.

Lutefisk skal serveres rykende varm, gjerne på varme tallerkener.

Tilbehøret varierer fra familie til familie, velg det som passer.
- Hvit saus ev smakt til med sennep
- Grønn ertestuing
- Ribbefett /sprø stekt bacon
- Lefse eller flatbrød
- Sirup og/eller terninger av geitost.

En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, gjerne mandelpotet, Gulløye eller Ringerikspoteter. Kokes med skallet på, skrelles før servering.

Grønn ertestuing

ca 250 g (3 dl) grønne tørkede erter
3-4 ss mykt smør
salt, pepper
1/4-1/2 ts farin

Slik gjør du:

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet. Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå ¼ opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid ca 1 time. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.

En ny” moderne” variant er ertestuing av fryste grønne erter.
Kok opp fryste erter, hell av kokevannet. Mos med en stavmikser og smak til med smør, salt og pepper.

Hvit saus smakt til med sennep

2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
3-4 ss grov (søt?) sennep
salt, grovmalt pepper

Slik gjør du:

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 min. Smak til med sennep, salt og pepper.