Hver lørdag frem mot jul inviterer Guri Solberg gjester til Prøysenhuset på Ringsaker.

Kveldens gjest er Ingrid Olava, som ble servert den klassiske pinnekjøtt-tallerkenen.

Se Julenatt hos Prøysen på TV 2 lørdag klokka 20.00.

Oppskriftene finner du her:

Ingredienser

Pinnekjøtt:

  • Ca. 400 g pinnekjøtt per person
  • 3 stk hele vossakorv
  • bjørkepinner

Kålrotstappe:

  • 2 stk kålrot
  • 3 stk gulrot
  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl H-melk
  • 150g
  • Smør
  • Pepper
  • Pinnekjøttkraft (sø)

Kokte mandelpoteter:

  • 12 stk mandelpoteter (4 pers)

Pinnekjøtt

Legg pinnekjøttet i vann natten over og evt. bytt vann en gang.

Finn frem en stor og vid kjele. Legg bjørkepinner i kryss i bunnen av kjelen og legg pinnekjøttet lagvis i kasserollen.

Ha vann i kjelen til pinnene er dekket. Pass på å ikke ha for mye vann, pinnekjøttet skal dampes, ikke koke i vann.

Sett på lokk og la pinnekjøttet dampe i 3-4 timer til kjøttet slipper beinet. Den siste halvtimen legger vi vossakorven oppå pinnekjøttet og lar den få dampe seg ferdig.

Sjekk underveis om det trengs påfyll av vann. Viktig at kasserollen ikke kokes tørr.

Kraften som blir igjen i kasserollen siler jeg og serverer som saus (sø).

Tina Marie Dingsøyr Vik
Tina Marie Dingsøyr Vik Foto: TV 2

Kålrotstappe:

Skrell kålroten og gulrøttene og kutt de i grove terninger. Ha dem i en kasserolle dekket med vann og kok de helt møre.

Sil av vannet og la kålroten og gulrøttene få dampe av seg i kasserollen. Ha så på melken og fløten og kok det litt inn.

Tilsett smøret og stamp grønnsakene med en potetstapper. Smak til med pinnekjøtt kraften (sø) og kvernet svart pepper.

Kokte mandelpoteter :

Kok potetene i vann til de er møre. Pass på at vannet ikke fosskoker, for da kan potetene gå i oppløsning.

Sil av vannet og la dem få dampe av seg i kasserollen før servering.

Håper det smaker!

- Tina Marie