Hver lørdag frem mot jul inviterer Guri Solberg gjester til Prøysenhuset på Ringsaker.

Kveldens gjest er Hanne Sørvåg, som ble servert veganske pepperkaker og serinakaker, krydderbrød og vørterbrød (for ordens skyld er de siste oppskriftene ikke veganske, red. anm.).

Se Julenatt hos Prøysen på TV 2 lørdag klokka 20.00.

Oppskriftene finner du her:

Veganske pepperkaker:

  • 1 dl soyamelk
  • 1 dl mørk sirup
  • 125 g vegansk margarin
  • 200 g sukker
  • 400 g jyttemel
  • 2 ts natron
  • 2 ½ ts ingefær krydder
  • 2 ts kanel
  • 1 ½ liten ts malt svart pepper

Smelt margarin, sirup med soyamelken og avkjøl. Bland inn det tørre og elt deigen i en kjøkkenmaskin.

Pakk så deigen inn i klingfilm og la den hvile 1 døgn i kjøleskapet.

Ta deigen ut av kjøleskapet og la den hvile på benken til den har oppnådd romtemperatur, da er den lettere å jobbe med.

Kjevles tynt utover og stikk ut de figurene du ønsker deg.

Stekes på 180 grader til de er gyllne og sprø. Avkjøles på rist og oppbevares i kake bokser.

Tina Marie Dingsøyr Vik
Tina Marie Dingsøyr Vik Foto: TV 2

Serinakaker:

  • ½ kg hvetemel
  • 200 g sukker
  • 375 g romtemperert smør
  • 1 egg
  • 1 ts hjortsalt
  • 1 ts vanilje sukker

Mandler, perlesukker og egg til pensling.

Ha smøret i en bolle og kna inn melet. Tilsett egget og de andre ingrediensene.

Rull så deigen til en pølse og pakk inn i klingfilm. Legges så på kjøl.

Når den har satt seg så tar du vekk klingfilmen og kutter 2-3 cm tykke skiver som legges på ett stekebrett med bakepapir på. Trykk forsiktig med en gaffel oppå kjeksen for å få ett fint mønster. Pensle med ett vispet egg og strø perlesukker og hakkede mandler over.

Stekes i 10-12 minutter på 180 grader til de har en fin gyllen farge.

Krydderbrød:

  • 400 g vann
  • 400 g akasie honning
  • 180 g sukker
  • 50 g rom
  • 400 g siktet hvetemel
  • 1 appelsin
  • 1 sitron
  • 10 g malt kanel
  • 3 g salt
  • 2 g malt nellik
  • 1 g malt muskat nøtt
  • 8 g malt stjerne anis
  • 20 g horn salt/natron

Kok opp vann. Sukker, honning og rom. Avkjøles.

Rør inn det siktede melet. Riv av skallet på appelsin og sitron på den fine delen av rivjernet og tilsett.

Rør så inn resten av ingrediensene.

Dekk en kakeform med bakepapir, smør kantene med formfett.

Tilsett smeten og la den stå ute i en time for og danne en tynn hinne på toppen.

Stekes så på 160 grader i ca 25-35 minutter. Stikk en kakenål i midten for å se at det ikke henger noe kake igjen på den. Da er den ferdig.

Avkjøles på en rist.

Denne kaken har god holdbarhet siden det er en del honning i. Så pakk den inn i plastikk og ha den på kjøl så holder den på fuktigheten. Den kan også fryses.

Kaken er god å spise som den er. Men den er også super å steke i litt klaret smør og servere til ost.

Vørterbrød:

  • 5 dl vann
  • 75 g gjær
  • 175 g mørk sirup
  • 80 g sukker
  • 350 g rugmel
  • Ca 650 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts malt kryddernellik
  • 2 ts malt stjerneanis
  • ½ ts pomeranskall (kan sløyfes)
  • 300 g rosiner
  • Til pensling:
  • 1 egg

Varm vannet til det er 37 grader. Rør ut gjæren.

Bland i sirupen, sukkeret, rugmelet, halvparten av hvetemelet, krydderne og saltet.

Arbeid alt godt sammen til en jevn deig, gjerne i en kjøkkenmaskin.

Dekk deig bollen med plast. La den heve i ca. 1 time.

Elt inn rosinene og mer av hvetemelet. Deigen skal være ganske fast, men det kan likevel tenkes at du må holde igjen litt av melet. Jo bedre deigen blir eltet, jo bedre blir brødet.

Dekk bollen med plast og la deigen heve på ny i ca. 1 time.

Legg deigen på bordet. Del den i to og trill lange brød. Legg brødet på et stekebrett med bakepapir. La dem få etterheve i ca. 1 time.

Pensle brødet med sammenvispet egg.

Stek dem på nederste rille i ovnen på 200 grader i 40-45 minutter.

På grunn av mye sirup i deigen blir vørterbrød fort brune. Demp overvarmen ved å sette en plate på øverste rille. Skru gjerne overvarmen ned til 180 grader de siste 10-15 minuttene.

Bank på undersiden av brødet for å sjekke om de er ferdige.

Brødene må bli skikkelig gjennomstekt uten å bli brent.

Avkjøles på en rist.

Vørterbrød holder seg saftige lenge og er også fine og fryse.

Håper det smaker!

- Tina Marie