Hver lørdag frem mot jul inviterer Guri Solberg gjester til Prøysenhuset på Ringsaker.

Første gjest er Onkl P, som ble servert gravet laks med hjemmelaget lompe.

Se Julenatt hos Prøysen på TV 2 lørdag klokka 20.00.

Oppskriften finner du her:

Ingredienser

Laksen:

  • 2 kg lakse filet
  • 120 g salt
  • 80 g sukker
  • 2 ts malt hvitt pepper
  • 2 bunt hakket frisk dill
  • 6 ss akevitt

Lomper:

  • 1 kg mandelpotet
  • 1 ts salt
  • 1 ½ dl hvetemel
  • 1 dl siktet rugmel
  • Hvetemel til utbaking.

Tilbehør:

  • Rømme
  • Rødløk
  • Dill
  • Hjertesalat
  • Avokado

Gravet laks:

Del laksen i to på midten. Legg filetene med skinnsiden ned i en form eller langpanne. Bland sammen sukker, salt og gni inn fisken med blandingen.

Strø dill og hvit pepper over fisken. Drypp over akevitten.

Legg den ene delen over den andre. Dekk fisken med plastfolie og sett på lett press.

Sett fisken kjølig (8 grader eller lavere) i 3-4 døgn avhengig av størrelse.

Når gravingsprosessen er ferdig så heller du av laken og tørker fisken med kjøkkenpapir.

Hjemmelagede lomper:

Kok potetene med skallet på. Fjern skallet og mos potetene sammen med saltet. Bland inn hvetemel og rugmel. Pass på at du ikke bruker for mye mel, da blir lompene harde.

Del deigen opp i 12-16 like store emner. Kommer litt an på hvor store du vil ha de. Jeg liker å ha de ferdig ut kjevlet på ca. 8x8 cm (som små lapper). Da er de fine og kan serveres som snaks.

Stek lompene i tørr stekepanne, på grillen eller på takke til de får små brune flekker, men fortsatt er lyse. Legg lompene oppå hverandre og dekk med et håndkle eller lignende.

Tilbehør:

Rømmen piskes opp til den er fast. Finkutt rødløken og plukk dillen.

Salaten vaskes og tørkes. Den kan du godt smake til med litt salt, pepper, eplecider eddik og olje hvis du ikke vil ha den naturell.

Eggene hardkokes i 12 minutter. Avkjøles, skrelles og kuttes i fine terninger. Har du en frityr øse kan du presse hele egget igjennom den eller du kan og rive det på den grove delen av rivjernet.

Avocadoen kuttes i tynne, fine skiver. Strø litt maldonsalt og kvernet svart pepper over og ett par dråper sitron juice.

Den gravede laksen kuttes i tynne skiver.

Når du legger opp, kan du begynne med avocadoen nederst i lompen, salat og så den gravede laksen. Deretter fine topper med den piskede rømmen. Strø over med litt rødløk og egg. Til slutt pynt med dill.

Retten kan serveres som en åpen lompe med tilbehøret oppå. Eller du legger tilbehøret litt til siden slik at du kan vike den ene delen av lompen over, da er det litt enklere og spise som snaks.

Evt. stikk en tannpirker igjennom for og holde de samlet.

Håper det smaker!

Tina Marie