Beregn ca 500 g hel kalkun pr person. En 4 kilos kalkun passer til 6-8 personer

Frossen kalkun tines 2-3 dager i kjøleskap. Ta ut innmatposen som ligger i kalkunens hulrom. Tørk lett av innmaten med litt kjøkkenpapir. Brun innmaten i smør i en varm gryte/ liten panne med høye kanter. Tilsett 1 gulrot i biter, 2 skiver sellerirot, 1/2 løk, 2 laurbærblader og 4-5 hele pepperkorn. Fyll på så mye vann at alt dekkes. Kok opp, skum og la småkoke uten lokk i minst 1 time. Sil (gjerne gjennom et klede), for å få en klar kraft.

Brød og nøttestuffing:

ca 200 g stekte brødterninger av fint/halvgrovt brød
200 g nøtter, blanding av valnøtter/pekanøtter/pistasjnøtter
300 g finhakket tørket frukt (velg det du har tilgjengelig), aprikoser, dadler, fiken, svisker, rosiner
smør til steking
salt og pepper
finhakket persille eller estragon

Slik gjør du:

Stek brød og tørket frukt i smør i en stekepanne. Smak til med salt, pepper og krydder. Fyll stuffingen i kalkunen. Legg kalkunen med brystsiden opp i langpanne. Brett vingespissene bak på ryggen, slik at kalkunen ligger støtt. Knyt hyssing rundt knokene på lårene og bind sammen. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt, pepper og ev urtekrydder. Ha litt vann i langpannen under steking (etterfyll vann under stekingen). Sett kalkunen inn i forvarmet stekeovn 180 grader. Beregn ca 1/2 time steketid pr kg kalkun. Er du i tvil om kalkunene er ferdig stekt, stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Siver det ut klar kjøttsaft er kalkunen klar. Eller stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle på brystet (ikke mot ben). Stek til termometeret viser 68-70 grader. La kalkunen «hvile» minst 20 min før den skjæres opp.

Mens kalkunen steker, lag sausen, se egen oppskrift.

Sil sjyen som har dannet seg under steking og bruk i sausen sammen med kraften fra innmaten.

Saus:

Smelt 2 ss brunt sukker til karamell. Tilsett 3 ss bringebær eller sherry eddik og kok inn til en tykk sirup. Tilsett ca 5 dl kalkunkraft, NB sukkeret/karamellen vil stivne, men den vil løse seg opp i kraften. Kok opp og la småkoke 5-6 min (uten lokk), tilsett rømme og kok opp og la sausen stå og trekke 1-1 ½ time, mens kalkunen steker. Ønsker du en magrere saus bruk mindre rømme og jevn med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Smak til sausen med salt og pepper før servering.

Søtpotetmos:

Ca 1 kg søtpotet, skrelles og skjæres i terninger og kok møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos søtpotetene til en glatt mos. Smak til med smør, salt og pepper.

Lun spinat og eplesalat:

Rens og finhakk 1-2 sjalottløk og surr blank i 2-3 ss smør i en stekepanne. Tilsett 2-3 epler i små terninger og la surre i 2-3 min før spinat tilsettes. Smak til med salt, pepper og finrevet muskatnøtt.