Fiskeboller slik du aldri har smakt dem

Fiskeboller er tradisjonsmat gjennom flere generasjoner. Prøv deg på Wenches karrivri.

Hvis du har mulighet til å lage fiskebollene selv, er det enklere enn du tror.

Eller kanskje du har det litt travelt? Vesterålens fiskeboller fra boks fungerer utmerket!

Tips: Kok en liten prøvebolle av farsen slik at du kan justere smaken hvis nødvendig. I tillegg til salt og pepper kan du krydre farsen med litt muskat eller kajennepepper. Det er også godt å blande litt hakkede urter som gressløk, persille eller dill i farsen.

800 g
Fersk kjøleskapskald fiskefilet fra sei, hyse eller lyr, uten skinn og bein
1 ss salt
2 ss potetmel
¾ ts kvernet pepper, annet krydder (se tips)
2 egg
2 dl kald matfløte (kan eventuelt erstattes med melk) + 2 dl kald melk

Saus

3 ss smør
2 ½ ss hvetemel
1 ss karripulver
2 dl kokekraft fra fiskebollene
4 dl melk
Salt og nykvernet pepper

Servering: rensede reker eller sprøstekt bacon, gulrøtter og eventuelt brokkoli

Slik gjør du:

Skjær kald fisk i små biter. Kjør fisk og salt til en seig masse i en hurtigmikser (Food prosessor). Bland inn potetmel og pepper og kjør alt godt sammen. Tilsett eggene, et om gangen, spe med kald melk og fløte mens maskinen går. Stopp litt underveis slik at all væsken får blandet seg godt inn i farsen før du fortsetter (hvis ikke kan farsen skille seg). Skrap fresen ned fra kanten underveis. Farsen skal bli glatt og fast.

Kok opp 2 liter lettsaltet vann i en kasserolle. Form farsen til fine boller (bruk fuktige hender eller to spiseskjeer), legg bollene i det kokende vannet og la trekke i ca 15 minutter, snu dem et par ganger underveis.

Saus:

Smelt smøret i en kasserolle, tilsett karri og la det frese litt under omrøring. Visp inn melet og spe med kokekraft (visp hele tiden for å unngå klumper). Spe med melken og la sausen småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Blir sausen for tykk spe med litt mer kraft eller melk, visp sausen glatt. Legg de varme fiskebollene i sausen og la dem stå og trekke ca 5 min før servering.

Tips: Hvis du ønsker reker i sausen tilsettes de rett før servering slik at de kun blir varme uten å bli seige.