Deilig glutenfri ostekake
Prøv deg på en ekte amerikansk ostekake!
Wenche byr på et lite stykke New York. Denne fantastiske ostekaken kan man også lage i en glutenfri variant, bare se lengre ned i oppskriften.
Ingredienser
Bunn:
150 g havrekjeks eller digestive kjeks, usøtet. Eller en glutenfri erstatning.
75 g mykt smør
½ dl sukker
1 ts kanel
Ostefyll:
700 g kremost naturell, romtemperert
1 ¼ dl sukker
frø av ½ vaniljestang
4 egg
Skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet
Topping:
5 dl crème fraiche eller seterrømme
½ vaniljestang
1 dl sukker
finrevet skall av ½ sitron
Fremgangsmåte
Bunn
Knus kjeksene og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform på 26 cm. Dekk bunnen med bakepapir. Press massen godt ned mot bunnen og ut i kantene. Sett formen i kjøleskapet, mens fyllet lages. Om man ønsker en glutenfri variant bytter man ut kjeksene i oppskriften med glutenfri, usøtede, grove kjeks. Eller like deler malte mandler og lettstekte, glutenfri havregryn.
Varm stekeovnen til 150 grader.
Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang, eggene og revet sitronskall. Bland til en glatt masse. Hell røren i formen med den avkjølte bunnen og stek i varm stekeovn i 35-40 min. Ostekaken skal fortsatt være "skjelven" når den tas ut av stekeovnen. La stekeovnen fortsatt stå på, siden den skal brukes mer senere. Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca 15 min.
Topping
Bland sammen rømme eller crème fraiche, sukker, finrevet sitronskall og skrap ut frøene av ½ vaniljestang. Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, pass på at den forstekte ostekaken ikke «sprekker”.
Sett formen med kaken tilbake i den varme stekeovnen, og stek i 5 min.
Avkjøl kaken, sett den så i kjøleskapet. La den stå i kjøleskapet 6-8 timer før den serveres. Pynt med frisk frukt eller bær.