Det er mange som står overfor samme dilemma som denne familien; hva gjør man når det er blitt så mange flere som skal kunne samles på hytta? Når barn har fått koner, menn og egne barn, og man likevel har lyst til å samles alle sammen?

Det er da man ser at et tradisjonelt bittelite hyttekjøkken kanskje må gjøres om på. I dette tilfellet har man konkrete planer om å bygge på hytten, så et lite soverom som ligger vegg i vegg med kjøkkenet kan ofres for et bedre allrom.

Se før- og etterbildene fra hytta:

FØR: Ingen tvil om at hytta var koselig også før oppussingen, men storfamilien trengte mer plass! Foto: Pandora Film
ETTER: Soverommet og hemsen måtte bøte for et større og mer praktisk kjøkken. Foto: Pandora Film
BITTELITE: Det gamle kjøkkenet var knøttlite før Tid for hjem iverksatte tiltak. Foto: Pandora Film
ROM I ROMMET: Til tross for åpen kjøkkenløsning, fungerer «treet» i midten som en romdeler mellom kjøkken og stue. Foto: Pandora Film
VRIEN PEIS: Den store peisen opptok unødvendig mye plass i den gamle stuen. Foto: Pandora Film
LUFTIG: Til tross for «luftigere» møblering, er det likevel plass til mange. Foto: Pandora Film
FIN FLYT: Etter oppussingen ble det fin kommunikasjon mellom spiseplass og oppholdsrom. Foto: Pandora Film
GOD PLASS: Ny, kofortabel og romslig sofa med plass til hele familien. Foto: Pandora Film
«HYTTE»-KJØKKEN: Ikke alle som kan skryte av et så romslig og praktisk kjøkken på hytta! Foto: Pandora Film
TRE I MIDTEN: Stolpen midt i rommet ble til et dekorativt tre med oppbevaring. Foto: Pandora Film

Designers plan

Designer Truls har lyst til å beholde hyttepreget, altså ikke gjøre dette om til noe som ligner en moderne leilighet med hvite gipsvegger.

Han vil fortsette innenfor det litt rustikke, men likevel lage et herlig praktisk kjøkken. Det er ikke bare bare i en liten hytte der materialene er grove og det meste er litt skakt og skjevt, så derfor kommer han opp med den geniale ideen med å bygge et rom i rommet.

Arbeidet

Vi starter med å rive vegg mellom kjøkken og soverom samt å rive peisen. Peisen er koselig den, men tar veldig mye plass og er ikke spesielt effektiv heller med hensyn til å få varmet hytten kjapt opp på en kald vinterdag. Derfor bytter vi til en liten frittstående ovn og lager ny brannmur rundt den.

MINDRE PEIS: I stedet for at peisen skal ta all plassen i stuen, er den nå byttet ut med en mindre, men svært effektiv, peisovn. Foto: Pandora Film
MINDRE PEIS: I stedet for at peisen skal ta all plassen i stuen, er den nå byttet ut med en mindre, men svært effektiv, peisovn. Foto: Pandora Film

Lysning av gammel panel

I halve det nye store rommet, der sofaavdeling skal være, velger vi å beholde panel på vegger og tak. Vi går på med Jotun Spesialvask for gulnet panel, hensikten er å lysne det hele en smule. Når det er gjort beiser vi to strøk med en beis i fargen «hvitkalket» (se produktliste). Det blir ganske stor forskjell, og rommet får beholde den rustikke karakteren med grov panel.

LYSERE PANEL: Stuerommets panelvegger ble beiset lysere. Foto: Pandora Film
LYSERE PANEL: Stuerommets panelvegger ble beiset lysere. Foto: Pandora Film

Et rom i rommet

I kjøkkenavdelingen er det mye innredning som skal monteres, og vi skal bygge et tre rundt stolpen som må stå i midten av rommet. Truls vil at dette treet skal virke som en romdeler.

ROMDELER: Stolpen mellom stuen og kjøkkenet ble utformet som et tre, og funker både som romdeler og hylle. Foto: Pandora Film
ROMDELER: Stolpen mellom stuen og kjøkkenet ble utformet som et tre, og funker både som romdeler og hylle. Foto: Pandora Film

Det inneholder små hyller i stammen, strekker seg mot taket og lager en avslutning på veggmaterialene vi skal bruke på kjøkkenet. Det ender på den ene siden i en integrert løsning for kjøleskap.

PRODUKTLISTE: Se hvilke produkter som ble brukt da Tid for hjem pusset opp hytta.

I kjøkkenavdelingen lekter vi ut og plater vegger og tak. Sidevegger og tak får valnøttfiner på seg og endeveggen grå valchromat. Når vi lekter ut slik får vi kontroll på alle vinkler og plater slik at det blir rett nok til at vi kan bruke disse platematerialene.

Åklemønster

For å holde på hyttepreg og det norske vil Truls ha mønster på valnøttfineren. Han har laget et mønster etter inspirasjon fra gamle tradisjonelle ruteåkler og fått dette trykket på sjablonger. Slikt kan du få gjort hos et firma som for eksempel lager reklamemateriell.

Det er ikke så lett å få definerte ruter når vi skal påføre en mørk beis, beisen vil liksom krype utover i treverket, så Andreas sin ide med å først påføre litt lim fungerer godt. OBS! Dette er ikke etter anbefaling fra interiørbeis-produsent, så gjør eventuelt på eget ansvar.

MØNSTER: Tid for hjem lagde et dekorativt mønster på veggene. Foto: Pandora Film
MØNSTER: Tid for hjem lagde et dekorativt mønster på veggene. Foto: Pandora Film

Uansett, det blir så fint! Når platene er på veggen går vi over med en matt lakk. Da blir mønsteret ganske svakt; man ser det når man ser det, men det er ikke prangende.

Kjøkkeninredningen

Det nye kjøkkenet er superenkelt, en lang benk langs hele veggen. Det er et standard Ikeakjøkken, med en deilig benkeplate av valnøtt. For å slippe å ha en diger ventilatoranretning på veggen har Truls valgt en fritthengende sak som kan kjøre opp og ned. Ned når den er i bruk, opp når den ikke er i bruk. Ganske lekker og med innebygget lys.

SNEDIG VENTILATOR: Det nye kjøkkenet har en ventilator som kan heves og senkes. Foto: Pandora Film
SNEDIG VENTILATOR: Det nye kjøkkenet har en ventilator som kan heves og senkes. Foto: Pandora Film

Resten av belysningen over kjøkkenbenken er pendler som Gunnar har laget. Små firkanter støpt i betong, med innstøpte små spotter.

Kjøleskap er plassert på siden av rommet, «inni» treet, her har vi laget fronter i valnøttfiner.

LAGER LAMPER: Gunnar lager lamper som skal henge over kjøkkeninnredningen. Foto: Pandora Film
LAGER LAMPER: Gunnar lager lamper som skal henge over kjøkkeninnredningen. Foto: Pandora Film

Det nye gulvet vi har lagt er et børstet og ganske mørkt eikegulv, en farge som står fint til all valnøtten.

Og hva synes så hytteeierne?

Som du ser av reaksjonen deres så blir de ordentlig glade. Jeg har snakket med datter Hilde nå i ettertid, og hun sier at dette var stort.

– Jeg begynte jo å grine, det var en spontan reaksjon for jeg ble så lettet!

Vi var jo klar over at dere kunne valgt mye rart, men dette syntes vi ble så fint.

– Det er faktisk ingenting vi ville gjort annerledes. Ok, vi har satt inn litt mer oppbevaring og flyttet TVen ved siden av peisen, men ellers er alt slik det var.

Kan du beskrive hvordan det var da dere fikk hytten for dere selv og var der sammen første gangen etter oppussingen?

– Det var spesielt, vi skjønte liksom ikke helt at dette var vår hytte. Men det var veldig positivt. Vi gikk rundt med store smil hele tiden, og hver gang vi hadde vært ute, eller når vi våknet om morgenen og kom inn i rommet ble vi like glade. Om og om igjen.

I ettertid har familien nå bygget på hytten og gleder seg stort til å komme i orden i den nye delen.

Vi takker for oss, dette var en skikkelig kjekk jobb!

Kjersti

Dette var sesongens siste episode av Tid for hjem. I påvente av en ny sesong, kan du se programmet i reprise når som helst på TV 2 Sumo.