De fleste har hørt om "pulled pork". Men det finnes mange varianter av dette svært møre kjøttet. Du kan langtidssteke både svin, lam eller kalkun over natta eller du kan kjøpe det ferdig stekt i butikken.

– Det er faktiske veldig god kvalitet på det du finner ferdig tilberedt i butikken, mener Wenche Andersen.

Populær helgemat

Her får du flere varianter av mørt kjøtt som du kan legge i et hamburgerbrød eller pølsebrød med Wenches nydelige, hjemmelagde coleslaw.

Wenche foreslår også den amerikanske varianten med krabbe.

Pulled pork eller lam

Denne oppskriften er til seks personer:
ca 1 kg benfri svinenakke eller lammestek
1 ts salt
1 ts brunt sukker
1 løk
1-2 fedd hvitløk
2 ss tomatpure
1 ss tomatketchup (med mindre sukker)
1/2 - 1 ts finhakket frisk chili eller 1/2 -1 ts chilipulver
1 ts malt spisskum
2 -3 ss barbecue saus med røyksmak ev chilisaus
litt olje

Langtidsstek kjøttet

Surr det rå kjøttet slik at det får en jevn tykkelse. Rens og finhakk løk og surr myk i olje. Tilsett finhakket hvitløk, tomatpure, tomatketchup, chili, spisskum og barbequesaus eller chilisaus.

Pensle en ildfast form med olje (eller bruk en leirgryte, eller bruk en en slow-cooker. Prikk det rå kjøttet med en gaffel og legg i formen. Fordel løkblandingen rundt og over kjøttet i formen. Dekk med aluminiumsfolie eller lokk.

Sett i stekeovn 125 grader. Stek i 6-7 timer, fyll eventuelt på litt væske for eksempel vann, kraft eller hvitvin slik at det ikke koker tørt i formen.

Sjekk at kjøttet er nok stekt ved å stikke en gaffel i kjøttet og kjenn at det kan trekkes lett fra hverandre.

Ved servering, bruk kniv og gaffel og trekk kjøttet i strimler

Coleslaw (Kålsalat)

ca 200 g hodekål, finsnittet
2 gulrøtter, revet
1 stort grønt eple, strimlet/revet
3 ss crème fraîche lett eller lett rømme
2 ss majones
2-3 ss grov sterk sennep
1 ts red curry paste
saft av 1 lime eller ½ sitron
1-2 ss sukker
salt, pepper

Bland sammen finsnittet kål, gulrot og eple.

Rør sammen crème fraiche eller rømme, majones og smak til med sennep, salt, pepper og red curry paste og eventuelt litt saft fra lime eller sitron. Vend inn i grønnsakene.

Kremet krabbe eller hummer i pølsebrød

"Crab roll" er en variant av den amerikanske "lobster roll" som er populær på østkysten av USA.

Vanlig krabbe kan byttes ut med kjøtt fra 1-2 hummer eller med kjøtt fra kongekrabbe klør.

3 rensede, fylte krabbeskjell
5 ss majones
2 ss lett rømme eller lett creme fraiche
2-3 ts sriracha saus, sterk chilisaus
2 stenger stilkselleri, finhakket
2-3 finsnittet vårløk
finhakket gressløk og estragon eller persille
salt
saft av ½ sitron
4 store pølsebrød eller hamburgerbrød
2 ss smør, smeltet
syltet rødløk å se egen oppskrift
chips av rotgrønnsaker eller poteter

Krabbekjøtt fra fylte krabbeskjell er klare til bruk. HVis du velger å bruke hummer eller kongekrabbe bør du finhakke kjøttet.

Rør sammen majones og lett creme fraiche og smak til med chilisaus og ev 1-2 ts sitron og salt.

Vend inn finhakket vårløk, stilkselleri, finhakkede urter og krabbekjøttet

Pensle pølse/hamburgerbrødene på innsiden med smeltet smør, legge eventuelt inn salatblader og fyll på med krabbefyllet og avslutt med noen ringer syltet rødløk og sprø chips av rotgrønnsaker.

Slik lager du syltet rødløk selv

Skjær 3-4 rødløk i tynne skiver. Legg i et glass eller krukke. Kok opp 1 dl eddik, 1 dl vann og 2 dl sukker og hell over den rå løken. Dekk med lokk, og la stå på kjøkkenbenken 4-6 timer før servering. Oppbevar i kjøleskapet.

Se fremgangsmåten for alle Wenches varianter i videovinduet over.