Sverre Sætre er Norges fremste konditor, mangeårig medlem av kokkelandslaget og eier av Sverre Sætres Konditori på Frogner i Oslo.

I God morgen Norge slår han et slag for høsten og overrasker med en annerledes eplekake og eple-marsmallows.

Sverres eplekake

Kake
1 kakering, 18 cm i diameter
65 g smør, romtemperert
65 g sukker
2 små eggeplommer
65 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
2 små eggehviter
finrevet skall og saft av 1/2 sitron
1 eple
2 ss hakkede mandler
1/2 ss demerara/brunt sukker blandet med
1/2 ts kanel

Sett stekeovnen på 170 °C. Pisk sukker og smør hvitt. Rør inn eggeplommene. Sikt mel og bakepulver, og vend det inn i massen. Smak til deigen med sitronsaft og finrevet skall. Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i massen. Smør formen og fyll i massen.

Skrell eplene, del dem i to og ta ut kjernehuset. Kutt eplet i tynne skiver. Legg i massen. Strø på hakkede nøtter og sukker/kanel.

Stek i ca. 20-30 minutter. Stikk en pinne i kaken. Er pinnen tørr når du tar den ut, er kaken ferdig. Ta ut kaken og avkjøl.

Vaniljebavaroise

1 vaniljestang
1,75 dl helmelk
85 g sukker
1 vaniljestang
3 eggeplommer
7 g gelatinplater
2,75 dl fløte (krem)

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 5 minutter. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Varm opp vaniljestang, ­frø, sukker og melk til kokepunktet. Visp eggeplommene lett sammen. Hell den varme væsken i eggeblandingen mens du rører med en visp. Kryst vannet ut av gelatinplatene, og legg dem i den varme sausen. Rør godt så gelatinen blander seg ordentlig med vaniljesausen. Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet eller i et vannbad med kaldt vann. Rør i sausen jevnlig slik at gelatinen ikke klumper seg. Den skal begynne å bli tykk, men ikke ha klumper. Pisk fløten til krem, og vend den inn i sausen.

MARSMALLOWS: Marsmallows med eplesmak passer perfekt i høstmørket. Foto: TV 2
MARSMALLOWS: Marsmallows med eplesmak passer perfekt i høstmørket. Foto: TV 2

Montering

Ta den stekte eplekaken ut av ringen. Vask og tørk ringen og legg kaken tilbake i ringen. Hell på vaniljebavaroise til toppen av ringen. Sett i kjøleskap til den stivner. Ta kaken ut av ringen og pynt med epleroser

Epleroser

4 røde epler
1 l vann
100 g sukker
saften fra 1 sitron

Kok opp vann, sukker og sitron. Del eplene i to og skjær dem i tynne skiver. La dem trekke i den varme laken i noen minutter. Ta ut og avkjøl på en tallerken.

Lag roser og sett på kaken

Oppskriften fortsette under annonsen.

Marsmallows

7 pl gelatin
150 g sukker
0,75 dl eplejuice
125 g honning

Bløtlegg gelatin i kaldt vann i ca. 3 minutter.
Bland sukker, eplejuice og honning og kok opp.
Kryst vannet ut av gelatinen. Smelt gelatinen sammen med den varme væsken

Pisk til den blir luftig. Hell massen på et lett fettet bakepapir og stryk den utover.
Sett den til avkjøling til den stivner
Kapp marsmallowsen i firkanter og vend i eplesukker
Eplesukker
Tørkede epler (ca. 10 skiver)
Ca. 100 g sukker
Malt kanel
Evt. litt grønn konditorfarge
Alt kjøres på en foodprocessor

EPLEROSER: Tradisjonell på innsiden, spesiell på utsiden! Foto: TV 2
EPLEROSER: Tradisjonell på innsiden, spesiell på utsiden! Foto: TV 2