Dette trenger du til 4 personer

  • 600 g elgkjøtt, evt. annet vilt
  • kjøtt eller reinsdyrskav
  • 1-2 mellomstore løk eller rødløk
  • 1 liten/mellomstor purre
  • 2 hvitløksfedd
  • 300 g rensede kantareller,
  • eller annen sopp
  • 1 ss hakket frisk timian
  • 1 ts knuste einebær
  • en liten bunt persille
  • smør til steking
  • salt og kvernet pepper

Til servering

  • 1 dl rørte tyttebær
  • 2 dl rømme, crème fraîche
  • eller lettrømme
  • 1 romanosalat, evt. crispieller
  • hjertesalat
  • 4 pitabrød

Pitabrød, 8-10 stk.

  • 540 g hvetemel
  • 25 g fersk gjær
  • 3 ½ dl vann, ca. 30 grader
  • 1 ss sukker
  • ½ ss salt
  • 2 ss olivenolje + litt ekstra
  • mel til utbaking
Norske råvarer til elg-burger. Foto: Knut Erik Skistad
Norske råvarer til elg-burger. Foto: Knut Erik Skistad

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i tynne skiver. Hvis du bruker reinskav er det viktig at det (tinte kjøttet) får renne godt av seg i en sil eller på et kjøkkenklede. Rens og del løken i tynne skiver eller smale kløfter. Rens purren og del den i skiver, hold den lyse og den grønne delen hver for seg. Finhakk hvitløken og del soppen i passende biter.

Varm en stor panne og fres løk og den lyse delen av purren til løken blir mør og gyllen. Hell alt over på en tallerken så lenge. Fres soppen over god varme i samme panne, tilsett en god klatt smør og krydre med salt og pepper. Tilsett hvitløk helt mot slutten og ta soppen ut av pannen så lenge. Varm pannen på nytt, tilsett mer smør hvis nødvendig og fres kjøttet over sterk varme til kjøttet er gyllent stekt.

Krydre med salt, pepper, timian og einebær. Tilsett resten av purren. Ha løk og sopp tilbake i pannen, bland alt godt sammen og la det putre et lite minutt. Dryss over hakket persille.

Rør sammen tyttebær og rømme til tyttebærdressing. Rens og snitt salaten. Fyll pitabrødene med salat og kjøtt, og topp med tyttebærdressing.

Pitabrød

Bruk en eltemaskin. Løs opp gjæren i væsken og tilsett resten av ingrediensene. La deigen gå i ca. 10 minutter, eller til den er smidig, skinnende og litt klissete (arbeid deigen ved full hastighet de siste to minuttene). Smør en stor bolle med olje og legg i deigen. Drypp litt olje på toppen av deigen og dekk til med plastfilm og legg et kjøkkenhåndkle over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse.

Varm ovnen til 250 grader. Kna sammen deigen på et lett melet bakebord. Del deigen i 8-10 like store emner og rull hvert emne til en bolle.

Dekk til bollene med et fuktig klede og la de hvile på benken i 10 minutter. Kjevl eller klem hver bolle ut til en rund leiv, 12-15 cm i diameter og ca. ½ cm tykk. Legg pitabrødene over på stekebrett med bakepapir (du får plass til 3 om gangen) og stek brødene i 5 minutter.

De er ferdige når de har blåst seg opp og fått noen få gylne prikker. Unngå å steke for lenge, da blir de fort tørre. Dekk til de ferdigstekte pitabrødene med et kjøkkenhåndkle slik at de holder seg myke.