Joda, man kan venne seg til å arbeide på et bittelite kjøkken der skapdører slår i oppvaskmaskin og der det kun er plass til en person når stekeovnen skal åpnes.

Men det hadde jo vært kjekt da, for en småbarnsfamilie om det hele hadde vært litt mer hyggelig og litt mer praktisk. Så dermed søkte de om deltagelse i Tid for hjem, og jammen ble de valgt ut også. For dette er en utfordring mange sliter med.

Designers tanker

Designer Morten Bøgh Andersen får oppdraget, og han ønsker å utvide kjøkkenet ved å benytte en del av en tilstøtende bod.

BOD TIL BESVÆR: For å skape mer plass til kjøkken, måtte boden ved siden av kjøkkenet rives. Foto: Pandora Film
BOD TIL BESVÆR: For å skape mer plass til kjøkken, måtte boden ved siden av kjøkkenet rives. Foto: Pandora Film

Det lar seg gjøre, men det er ganske omfattende siden vi må flytte et sikringsskap og ellers legge inn en stålbjelke i taket siden veggen opprinnelig var en bærende vegg. Men gevinsten er så pass stor at det vil svare seg mener designeren, for nå kan arealet utnyttes for å lage et skikkelig praktisk og sosialt kjøkken.

PRODUKTLISTE: Se hvilke produkter som ble brukt for å lage Tid for hjem-kjøkkenet.

Materialene skal være eik og fliser, kjøkkenet skal ha lange linjer, og linjene skal fortsette rundt hjørnet og bli til sittebenk ved spisebordet.

Arbeidet

Før vi kan sette i gang med alt det som til slutt skal bli de synlige flatene må vi rive, legge inn ny bæring i taket, flytte sikringsskapet, flytte en dør, avrette og støpe nytt gulv og legge varmekabler.

Vegger og tak blir gipset, og på gulvet kommmer stormønstrede fliser. Også ytterveggene får de samme flisene, mens resten av veggene blir kledd med eikefiner.

Se før- og etterbildene fra kjøkkenet:

FØR: Kjøkkenet var trangt og lite før Tid for hjems besøk. Foto: Pandora Film
ETTER: Når boden ble revet, ga det nye muligheter! Foto: Pandora Film
FØR: Slik så spisestuen ut før oppussingen. Foto: Pandora Film
NYTT UTTRYKK: Spisestuen fikk et helt nytt uttrykk etter oppussingen. Foto: Pandora Film
INTEGRERT: Både kjøleskapet og stekeovnen er integrert i de nye høyskapene på kjøkkenet. Foto: Pandora Film
REGNSKOGEN PÅ KJØKKENET: For å få litt farge på tilværelsen ble veggen på spisestua dekorert med et gigantisk bilde av regnskog. Foto: Pandora Film
FLISLAGT: Mønsterfliser ble brukt på både vegger og gulv. Foto: Pandora Film
ROM FOR MANGE: Det nye spisebordet og benken langs veggen gir rom for mange gjester. Foto: Pandora Film

Lyddemping i taket

Skal man ha fliser på både gulv og vegger blir flatene ganske harde og det gjør noe med akustikken. Dette kan lett bli til et ganske bråkete rom, så derfor kler vi taket med gipsplater som har en lyddempende effekt. I platene finnes masse små hull, og disse skal altså ha en dempende virkning. Smart. Fint er det også når det har fått maling på på seg.

Kjøkkenet

Det er jo ganske eksklusivt med det eikekjøkken. Skrogene er standard vare, dører og skuffefronter lager Halvor på verkstedet sitt. De er i eikefinert mdf. Så langt vel og bra, men det var ganske arbeidskrevende å kantliste absolutt alle sidene!

FRI VEGG: Vindusveggen har ingen ventilator eller overskap. Foto: Pandora Film
FRI VEGG: Vindusveggen har ingen ventilator eller overskap. Foto: Pandora Film

Kjøkkenet har en lang benk langs hele veggen, ingen overskap. Det er heller ingen synlig ventilator over koketoppen, da den er i selve koketoppen. Slik blir det ingenting som forstyrrer den lange fine linjen.

Alt annet teknisk blir plassert i høyskap på motstående vegg. Her er kjøleskap og stekeovn samt masse oppbevaringsplass fra gulv til tak.

FRA GULV TIL TAK: På motstående vegg skjules alt det tekniske. Foto: Pandora Film
FRA GULV TIL TAK: På motstående vegg skjules alt det tekniske. Foto: Pandora Film

Spiseplassen

Den plassbyggede sittebenken er en forlengelse av selve kjøkkenbenken. Bordet er laget av nytt og gammelt. Understellet er fra det gamle bordet de hadde fra før, stelt og malt. Bordplaten lager Andreas av tykke eikeplanker som han høvler og pusser. Litt av en jobb, det blir et flott resultat!

Grønn regnskog

Morten designer har et ønske om et digert bilde fra en regnskog. Dette får vi trykket på en pleksiplate, og det blir montert ledlys bak.

GRØNN GLEDE: Det grønne jungelbildet ble et blikkfang. Foto: Pandora Film
GRØNN GLEDE: Det grønne jungelbildet ble et blikkfang. Foto: Pandora Film

Det gir en ganske dramatisk effekt! Omtrent som å sitte å se inn i skogen. For å gjenta grønnfargen blir familiens tripp- trapp stoler også malt grønne.

Belysning

Foruten diverse ledlysstriper henger Gunnar opp klaser av lamper over spisebordet, og over kjøkkenbenken er det plass til runde glasspendler. En utrolig forskjell fra det sparsomt belyste mørke rommet som var her før.

Hva synes beboerne?

Etter å ha tatt i bruk det nye kjøkkenet, kan de fortelle følgende:

– Vi er så fornøyde. Faktisk, hver dag når vi spiser middag her føles det som å være på restaurant. Venner som er på besøk sier også det, det er som å være ute og spise. Skikkelig avkobling, sier beboer Camilla.

LYS I FLENG: Over spisebordet ble det montert lamper i klaser. Foto: Pandora Film
LYS I FLENG: Over spisebordet ble det montert lamper i klaser. Foto: Pandora Film

Og jungelbildet har kommet til sin rett – både for store og små.

– Vi synes det er skikkelig kult. Ungene er veldig glad i det. Noen ganger sitter vi og ser på det og leter etter apekatter i jungelen. Apekatter som har gjemt seg veldig godt!

– Måtte svelge to ganger

Det nye rommet var definitivt ikke for pyser, med mønstrete fliser på både gulv og vegger. Camilla legger ikke skjul på at det også var overraskende for dem.

GLASSKUPLER: For godt arbeidslys over kjøkkenbenken ble det brukt klare glasskupler. Foto: Pandora Film
GLASSKUPLER: For godt arbeidslys over kjøkkenbenken ble det brukt klare glasskupler. Foto: Pandora Film

– Følelsen er vanskelig å sette ord på. Vi var uforberedt på de store kontrastene som er i fliser og resten, men vi visste jo at rommet ikke ville se «vanlig» ut. Men vi synes det er veldig fint, selv om vi kanskje måtte svelge to ganger.

– Hva gjorde dere da vi var gått?

– Jeg tror vi bare satte oss ned, så på hverandre og lo, forteller Camilla.

Skeptisk mormor

De aller fleste har uttrykt sin begeistring, men én har også uttrykt bekymring.

– Den eneste som kanskje har vært litt skeptisk er mormor, hun spurte: «Si meg, liker dere egentlig dette?» Og det gjør vi.

Når andre tar full regi i eget hjem, skal det godt gjøres å ikke reagere på noe som helst.

– Det eneste som kanskje stikker litt er Tripp Trapp-stolene. De ble jo malt grønne. Fargen er fin den, men det var jeg som hadde malt dem før det, i lyseblå og mintgrønn, og det hadde jeg lagt mye arbeid i, avslutter Camilla.

Se Tid for hjem tirsdager klokken 20.00 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.