Tommy Østhagen er soppentusiast og dagligleder ved Kreativ catering. I dag delte han sin kunnskap om sopp og matglede med Wenche.

Høstsuppe med fårekjøtt, rotgrønnsaker og sopp

  • ca. 1 kg lamme- eller fårekjøtt med ben i serveringsbiter (nakke, bog, bryst, nyrestykke)
  • 2 ts salt
  • ca 4 ts hel pepper
  • 2 kvister timian eller 1 kvist rosmarin
  • 3 dl kokende vann

Legg kjøtt i gryte, dryss over salt og hele pepper, fyll på vann rett i underkant av kjøttet. Kok opp og fjern «skummet» som legger seg på toppen av kraften, slik at kraften blir helt klar. Legg i timian eller rosmarin.

La kjøttet trekke i ca. 1 time. Rens og del rotgrønnsaker i biter og legg i gryten. Kok opp og la trekke til grønnsakene er møre. Legg i renset sopp de siste 15–20 min. Smak eventuelt til med mer salt og pepper.

HØSTSUPPE: Plukk din egen sopp i skgoen og tilbered suppen i skogen. Foto: TV 2
HØSTSUPPE: Plukk din egen sopp i skgoen og tilbered suppen i skogen. Foto: TV 2

Sveler med havregryn

  • 3 egg
  • ½ dl sukker eller 2-3 ss honning
  • ½ ts
  • ½ ts natron
  • ½ ts hornsalt
  • 3 dl kefir/ kulturmelk
  • ca. 4 dl hvetemel gjerne tilsatt litt grovt mel eller havregryn
  • 1 krm salt
  • 30 g smeltet smør
HØSTSUPPE: Plukk din egen sopp i skgoen og tilbered suppen i skogen. Foto: TV 2
HØSTSUPPE: Plukk din egen sopp i skgoen og tilbered suppen i skogen. Foto: TV 2

Visp egg, sukker/honning, natron og hornsalt godt sammen.

Tilsett melk og dryss i mel og havregryn blandet med salt. Visp til en glatt røre.

La røren stå og "svelle" (hvile) i 15-20 min.

Legg en stor skje med røre på takke eller i stekepanne med litt smeltet smør. Stek lys brune (ca. 3-4 min) på hver side ved middels varme (steketid av henging av tykkelse). Når svelene er ferdig stekt skal de ha en tykkelse på ca. ½ cm.

Smør på smør og sukker, eller rørte bær og rømme.