Thomas Numme og Harald Rønneberg har gjennom sine 14 år som programledere for Senkveld utfordret hundrevis av gjester – og hverandre. Nå var det Wenche sin tur til å utfordre dem!

Thomas ble utfordret til å lage lammefilet, servert med kremet saus, mens Harald fikk stå for desserten; sjokolademousse.

Lammefilet servert med kremet saus, et hint av blåmuggost og rognebærgelé:

  • Ca. 800 g lam indrefilet
  • salt og grovmalt pepper
  • smør til steking
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 kvist frisk timian
  • 1 liten kvist frisk rosmarin
  • 1 beger Rørosrømme/seterrømme
  • 50-75 g Kraftkar eller annen blåmuggost
  • 1-2 ts rognebærgele (evt. portvinsgele)
  • perlepoteter, olje, flaksalt og pepper
  • 16-20 aspargesbønner
  • finhakket stor sjalottløk
  • 1 ss smør
  • 2 dl vann

Begynn med potetene. Varm stekeovnen til 200ºC. Legg perlepotetene i et ildfast fat og vend inn olivenolje, salt og pepper. Sett potetene i varm stekeovn. Bak potetene i 20 -30 min (tiden er avhengig av størrelse på potetene).

Rens aspargesbønner og finhakk sjalottløk. Smelt smør i en gryte, tilsett sjalottløk og la den surre i smøret 1-2 min (de skal ikke bli brune), tilsett aspargesbønner og vann, kok opp og la trekke 4-5 min.

LAMMEFILET OG SJOKOLADEMOUSSE: Thomas og Harald ble utfordret av Wenche. Foto: TV 2.
LAMMEFILET OG SJOKOLADEMOUSSE: Thomas og Harald ble utfordret av Wenche. Foto: TV 2.

Hell av kokevannet og la stå lunt til servering.

Renskjær lammefiletene og dryss over salt og pepper. Smelt, ikke brenn, smør i en stekepanne (ikke for stor). Tilsett 1 fedd knust hvitløk, 1 kvist timian og 1 liten kvist rosmarin.

Legg i lammefiletene. Stek 2 minutter på hver side. Øs stekefett over fileten under stekingen. Ta opp filtene og la dem ligge lunt mens sausen lages.

Tilsett rømmen i stekepannen og la den «smelte». Smuldre inn osten under omrøring. Begynn med liten mengde ost og smak deg fram til hvor mye ost du vil ha. Smak til med rognebærgele eller portvingele, salt og pepper.

Enkel sjokolademousse med hint av frisk ingefær og chili

  • 200 g sjokolade
  • 4 eggeplommer
  • 4 dl kremfløte
  • ½ ts finrevet frisk ingefær og ½ ts finhakket chili (kan sløyfes)

Brekk sjokoladen i biter, legg i en bolle og smelt over vannbad.

Rør inn én og én eggeplomme. Avkjøl den smeltede sjokoladen til romtemperatur mens kremfløte piskes til en luftig og myk krem.

Vend den smeltede sjokoladeblandingen (litt av gangen) inn i kremen. Smak eventuelt til med finrevet frisk ingefær og finhakket rød chili.

Fordel sjokolademoussen i dessertglass/små kopper og sett kaldt i 1-2 timer.