Vladimir Pak er nybakt verdensmester i sushi – og jobber i Norge! I dag besøkte han og sushisjef på Sabi Suhi, Jonathan Romano, God morgen Norge.

Se video for Vladimir Pak og Jonathan Romanos sushi og tips.

Wenche har laget en oppskrift som er litt mindre avansert.

Du trenger:

  • 8 dl sushiris
  • ½ dl riseddik
  • 1 ½ ss sukker
  • 1 ts salt

Husk at mat til mange tar lengre tid, og hold tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, smak heller til mot slutten.

Slik gjør du:

Kok ris etter anvisning på pakken eller følg disse trinnene:

Skyll ris i kaldt vann til vannet som renner av blir klart. La risen ligge 20 minutter i kaldt vann. Hell bort vannet.

Ha like mye vann som ris i en kasserolle med lokk, kok opp og la det koke i 3-4 minutter. Trekk kasserollen til side og skru platen ned til laveste trinn.

La risen trekke på svak varme til alt vannet er borte, ca 15 minutter. Legg risen på et fat med høye kanter og la den avkjøle.

Marinade:

Rør sammen riseddik, sukker og salt til alt er oppløst.

Hell litt og litt av marinaden over risen, og vend lett/forsiktig i små porsjoner. Risen skal være klebrig – ikke for hard og ikke bløt.

SUSHI: Lag nigiri og maki som en verdensmester. Foto: TV 2
SUSHI: Lag nigiri og maki som en verdensmester. Foto: TV 2

Dekk risen med et fuktig kjøkkenhåndkle slik at den beholder fuktigheten.

Nigiri og maki sushi

Oppskriften kan varieres med ulike typer fersk sjømat av god kvalitet, for eksempel fersk laks, makrellstørje/tunfisk, kveite, sjøkrepshaler.

Maki sushi

  • sushiris
  • ca 140 g laksefilet, uten skinn og bein,
  • ½ agurk
  • 4 stk noritang

Skjær laks i tynne biter og grønnsaker i lange strimler (ca 1 cm).

Dekk bambusmatte med plastfilm. Legg et ark noritang på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket. Unngå å legge ris helt ut i kanten og øverst på noritangen.

Legg strimler av laks og agurk ved siden av hverandre på risen. Ha litt eddikvann på fingeren, og gni det utover kanten på noritangen.

Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten, som om det var en rullekake, og klem sammen.

Når makirullen er ferdig legger du den i kjøleskap mens du lager ferdig resten.

Skjær hver rull i to, og del så videre i to og to til du har fått åtte biter.

– Hvis du synes rullingen er vanskelig, kan du lage et kremmerhus i stedet for å rulle, sier sushisjef, Jonathan Romano. Se hvordan i videovinduet.

Uramaki

Legg noritang på bambusmatten som er dekket med plast. Dekk noritang-platen med ris (snu rundt slik at risen kommer ned mot bambusmatten), og legg over strimler av laks og agurk.

Rull fast sammen. Dryss sesamfrø over og skjær i skiver.

Nigiri sushi

  • sushiris
  • 150 g laksefilet, uten skinn og bein eller annen fiskefilet
  • wasabi
  • soyasaus
  • syltet ingefær

Skjær først et jevnt stykke av laksefileten. Deretter skjærer du den i 2-3 millimeter tynne skiver.

Når du skal lage risbollene starter du med å fukte hendene med vann tilsatt eddik (2 dl vann og 2 ts eddik)for hygiene og at risen ikke kleber på fingrene.

Ta en porsjon med sushiris (bruk gjerne en spiseskje så får du like store risboller hver gang).

Form risen lett i hånden til en oval ball.

Legg litt wasabi på den tynne lakseskiven, deretter legger du risbollen over lakseskiven. Snu biten slik at laksen ligger over risen.

Form biten ved å presse langs sidene og på toppen slik at risen og fisken fester seg til hverandre.

Til slutt pensler du soyasaus over laksen.

Server gjerne med ingefær.