Fredagstaco med Sondre Lerche

Taco er for mange en kjær fredagsrett. Sondre Lerche elsker taco og har sine triks fra New York.

Ingredienser

Kjøttfyll, kan være strimlet kyllingfilet, kyllingkjøttdeig, karbonadedeig eller kjøttdeig. Fisk, for eksempel laks i strimler kan erstatte kjøtt. Vil du lage et kjøtt og fiskeri variant kan du lage en stuing med sorte bønner (se egen oppskrift)

Kvernet eller strimlet kjøtt brunes smør eller olje, tilsett gjerne 2 finrevede gulrøtter og finhakket løk og la surre 5-6 min. Smak til med salt og pepper og tacokrydder.

Hjemmelaget taco krydder, med mindre salt

Lag gjerne en stor porsjon, oppbevar i tett (helst mørk) boks/ glass med lokk

2 ss paprika
1 ss oregano
1-2 ts salt
2 ss fennikelfrø
2 ss spisskummen frø
2 ss korianderfrø

Ha alt i en morter og støt sammen til et fint krydder pulver.

Vegetar variant, «Bønnesalat»

½ løk, gjerne rødløk
1-2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
3 tomater eller 1 boks hakkede tomater
2 bokser sorte eller røde bønner
4-5 ts tacokrydder, se egen oppskrift.

Slik gjør du:


Finhakk og surr løk og hvitløk i olje.
Tilsett tomater og la trekke sammen med løken i 2-3 min.

Skyll de hermetiske bønnene under rennende kaldt vann og tilsett i kasserollen sammen med tacokrydder. Kok opp og la trekke i 3-4 min.

Med fisk

Skjær laks i tynne strimler og stek i olje, krydre med tacokrydder.

Tomatsalsa
1/2 rødløk
2 fedd hvitløk
½ rød chili
saften av ½ sitron eller lime
5 tomater
frisk koriander
1 ts spisskum
1 ss olivenolje
2-3 ss sweet chilisaus
salt

Fredagstaco med mangosalsa
Fredagstaco med mangosalsa

Slik gjør du:

Finhakk løk, hvitløk og chili. (Fjern evt frø fra chili hvis du ikke vil ha salsaen for sterk.) Tilsett saft fra sitron eller lime og la stå og trekke i 20-30 min. Del tomatene i to og ta ut innmaten. (innmaten kan brukes i bønnefyllet). Hakk tomatkjøttet og bland inn løk, chili og malt spisskum. Tilsett hakket koriander og smak til med salt.

Guacamole

½ løk
1-2 fedd hvitløk
¼- ½ chili
saften av 1 lime
2 spisemodne avocadoer
frisk koriander, pluss evt knuste korianderfrø
1 ss olivenolje
salt

Slik gjør du:

Hakk løk, hvitløk og chili (fjernt frø hvis du ikke vil ha den sterk). Tilsett limesaft og la massen stå og trekke 20-30 min.

Skrell og finhakk avocado (ta vare på steinene, se tips).
Bland sammen alle ingrediensene, smak til med hakket koriander og salt.

Tips: Legg avokadosteinene i den ferdige guacamolen. Det hindrer oksidering, dvs grønnfargen vil holde seg.

Mango salsa

Uten egg, melk og gluten
2 mango
½ slangeagurk
1 rød paprika
½ rød chili
1 ts frisk hakket mynte eller koriander
1 ss olivenolje
1 ts lime eller sitronsaft
2-3 ss sweet chilisaus

Slik gjør du:

Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger. Finhakk chili. Bland inn mynte, olje og sitronsaft. La salsaen stå og trekke 20-30 min før servering.

Annet godt tilbehør:

Rømme smakt til med litt av tomatsalsaen, revet ost, div grønnsaker i små biter for eksempel agurk, paprika, salat og mais.