Siris rullekake

God morgen Norges programleder Siri er veldig glad i kaker. Wenche oppfyller hennes ønske og baker to typer rullekaker. En med sjokoladesmak og en med friske bringebær.

Sjokoladerullekake med bringebær og vaniljekrem

Tips: Du kan bruke maisennamel istedenfor sukker som strø på bakepapiret.

Dette trenger du:

  • 3 egg
  • 75 g sukker
  • 60 g hvetemel
  • 1 ss kakaopulver
  • ½ ts bakepulver

Varm stekeovn til 210 C.

Fremgangsmåte:

Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt i det tørre og bland lett om med en slikkepott.

Dekk et stekebrett med bakepapir.Fordel deigen jevnt utover bakepapiret.

Stek på midterste rille i en varm stekeovn i 6-8 min.

Avkjøl bunnen under et klede før du snur den over på et sukkerstrødd bakepapir. Legg et kjøkkenhåndkle som er vridd opp i kaldt vann over, slik at kaken blir avkjølt. Når kaken er kald trekker du bakepapiret bunnen er stekt på forsiktig vekk.

Stryk over vaniljekrem (se egen oppskrift), ikke legg på et tykt lag, dryss jevnt over halve friske bringebær. Og rull stramt sammen. Legg gjerne rullekaken i kjøleskapet. Den holder seg i 4-5 dager.

Vaniljekrem

Liten porsjon, kan dobles.

  • 1 dl melk
  • 1 dl fløte
  • 2 små eggeplommer
  • 35 g sukker
  • 10 g maisennamel
  • ¼ ts vaniljesukker

Hell melk og fløte i en kasserolle. Pisk sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker og maisenna og hell over i kasserollen med melk/ fløte. Kok opp melk og fløteblandingen og hell litt av den varme melkeblandingen i bollen med eggeblandingen, mens du rører godt. Hell så eggeblandingen over i kasserollen med melk/fløte og varm opp under kraftig omrøring til det tykner. La det komme 2-3 «bobler» mens du rører godt. Hell vaniljekremen over i en vid bolle / dyp tallerken og dekk med plastfilm (for å unngå snerk). Avkjøl i kjøleskap.

Smakfulle rullekaker til enhver anledning. Foto:Wenche Andersen
Smakfulle rullekaker til enhver anledning. Foto:Wenche Andersen

Rullekake med bringebær

  • 3 egg
  • 75 g sukker
  • 75 hvetemel
  • ½ ts bakepulver
  • Fyll: 2-3 dl fast bringebærsyltetøy

Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt i det tørre og bland lett om med en slikkepott. Dekk et stekebrett med bakepapir og bre deigen jevnt utover.

Stek på midterste rille i varm stekeovn 210 C i 6-8 min.

Hvelv den stekte kaken over på et sukkerstrødd (maisennamel) på bakepapir. Legg et kjøkkenhåndkle vridd godt opp i kaldt vann over, slik at kaken blir avkjølt. Etterpå tar du bort / trekker vekk bakepapiret bunnen er stekt på.

Smør fast syltetøy jevnt utover bunnen og rull kaken sammen fra langsiden. Pakk den inn i bakepapiret og la den avkjøles helt før den skjæres i skiver.

Server alene eller sammen med krem, vaniljekesam eller iskrem.

Bringebæreddik til viltsausen

Legg friske rene bringebær på et glass. Hell over hvitvinseddik til det dekker bærene. Sett på lokk. Sett lyst i 3-4 uker, til bærerne har mistet farge. Snu på glasset en gang imellom. Sil vekk bærene, fyll eddiken på rene små glass/ flasker. Oppbevar kjølig.

Rørte bringebær, fint å fryse.

Ca. 400 g bringebær

100-125 g sukker, smak deg fram + evt. litt frysepulver hvis syltetøyet skal fryses (frysepulver blandes i sukkeret) 1-2 ss sitronsaft (kan sløyfes).

Rør bringebær, sukker og frysepulver lett sammen med en sleiv til bringebærene er grovt moset. Ikke rør så mye at bærene begynner å «safte seg».

Nyrørt bringebær (med kun sukker) holder seg i kjøleskapet ca. 2 dager.

Når du bruker frysepulver kan du fylle de rørte bærene på små glass og fryse. Når frysesyltetøyet tas opp av frysen og tines er det holdbart 2-3 dager.