Grillsnadder for enhver smak

Sommerferien er rett rundt hjørnet. I dag er Wenche og vinekspert Christer Berens  med direkte fra Vollen, utenfor Asker.  De byr på grillbuffet med god drikke.

Grillsnadder uten å stresse.

Hvitvinsdampede blåskjell, en liten forrett.

Forrett: 200 - 250 gram per person.

Hovedrett: 500 gram per person

Brett et stort ark aluminiumsfolie dobbelt og form som en kurv/ båt.

Legg i blåskjellene, tilsett saft av ½ sitron, 1 dl hvitvin (ev. ½ dl eplemost), 100 g mykt smør, 2 fedd finhakket hvitløk ev. noen kvister frisk timian. Pakk sammen, slik at det blir en tett pakke.

Legg på rist over varm grill og damp i 10 -15 min til alle skjellene har åpnet seg.

Server med fersk brød som dyppes i den gode kraften ev hvitløksmajones.

Grillet tomatsalat, passer til alle typer grillmat.

Brett et stort ark aluminiumsfolie dobbelt (som til blåskjellene og form som en kurv/ båt). Legg i 4 tomater i båter, 2 sjalottløk i tynne skiver, 1-2 fedd finhakket hvitløk, 2 stk finhakket vårløk, 2 ss sweet chili, salt, pepper og olivenolje. Pakk sammen og grill i 15 -20 min.

La tomatsalaten hvile i ca. 10 min før den pakkes opp.

Lakseburgere , lett å lage, 4 stk

Tips: smaken kan «utvides» ved å tilsette f.eks. finhakket hvitløk, chili og frisk koriander

  • Ca. 700 g laksefilet (ev ørret) uten skinn og ben
  • 1 ½ ts salt
  • grovmalt pepper
  • 2-3 ss iskaldt vann
  • Olje til steking
  • Laksen bør være kjøleskapskald.

Finhakk laksen og bland den med salt og pepper og iskaldt vann til en jevn masse. Eller kjør den til en grov masse i en foodprosessor sammen med salt, pepper og iskaldt vann.

Form til 4 burgere og sett kaldt i minst 30 min før de grilles.

Pensle med olje før de legges på en ren grillrist og grill i 3-4 min på hver side. Du trenger en stekespade når du skal snu dem.

Grillburgere, lett å lage, 4 stk

Sommermat. Foto: Wenche Andersen
Sommermat. Foto: Wenche Andersen
  • Ca. 700 g grovkvernet storfekjøtt eller karbonadedeig
  • 2 ts salt
  • grovmalt pepper
  • 3 ss finhakket løk
  • Ev 1 ts tørket urtekrydder (valgfritt)
  • 2 ss iskaldt vann

Karbonadedeig eller kvernet kjøtt bør være kjøleskapskalde. Bland sammen alle ingrediensene til en fast deig. Form til 4 karbonader og legg kaldt minst 30 min før de skal grilles.

Pensle med olje og grill på en ren grillrist 3-4 min på hver side.

Grillet lammecarre / lammekoteletter, til 4 -6 personer

  • Ca. 1 kg lammecarre ( ev koteletter)
  • 2 fedd hvitløk
  • Salt, grovmalt pepper
  • 1 ss urtekrydder
  • olje til pensling

Del lammecarren opp mellom bena, slik at du får koteletter. Eller du kan bruke lammekoteletter. Del hvitløk fedd i to og gni snittflaten på hvitløken mot kjøttet. Gni inn kjøttet med salt, pepper og urtekrydder.

Pensle med olje og grill på ren grillrist i 3-4 min på hver side.

La kotelettene hvile i ca. 10 min før de servers.