Grillsnadder for enhver smak
Sommerferien er rett rundt hjørnet. I dag er Wenche og vinekspert Christer Berens med direkte fra Vollen, utenfor Asker. De byr på grillbuffet med god drikke.
Grillsnadder uten å stresse.
Hvitvinsdampede blåskjell, en liten forrett.
Forrett: 200 - 250 gram per person.
Hovedrett: 500 gram per person
Brett et stort ark aluminiumsfolie dobbelt og form som en kurv/ båt.
Legg i blåskjellene, tilsett saft av ½ sitron, 1 dl hvitvin (ev. ½ dl eplemost), 100 g mykt smør, 2 fedd finhakket hvitløk ev. noen kvister frisk timian. Pakk sammen, slik at det blir en tett pakke.
Legg på rist over varm grill og damp i 10 -15 min til alle skjellene har åpnet seg.
Server med fersk brød som dyppes i den gode kraften ev hvitløksmajones.
Grillet tomatsalat, passer til alle typer grillmat.
Brett et stort ark aluminiumsfolie dobbelt (som til blåskjellene og form som en kurv/ båt). Legg i 4 tomater i båter, 2 sjalottløk i tynne skiver, 1-2 fedd finhakket hvitløk, 2 stk finhakket vårløk, 2 ss sweet chili, salt, pepper og olivenolje. Pakk sammen og grill i 15 -20 min.
La tomatsalaten hvile i ca. 10 min før den pakkes opp.
Lakseburgere , lett å lage, 4 stk
Tips: smaken kan «utvides» ved å tilsette f.eks. finhakket hvitløk, chili og frisk koriander
- Ca. 700 g laksefilet (ev ørret) uten skinn og ben
- 1 ½ ts salt
- grovmalt pepper
- 2-3 ss iskaldt vann
- Olje til steking
- Laksen bør være kjøleskapskald.
Finhakk laksen og bland den med salt og pepper og iskaldt vann til en jevn masse. Eller kjør den til en grov masse i en foodprosessor sammen med salt, pepper og iskaldt vann.
Form til 4 burgere og sett kaldt i minst 30 min før de grilles.
Pensle med olje før de legges på en ren grillrist og grill i 3-4 min på hver side. Du trenger en stekespade når du skal snu dem.
Grillburgere, lett å lage, 4 stk
- Ca. 700 g grovkvernet storfekjøtt eller karbonadedeig
- 2 ts salt
- grovmalt pepper
- 3 ss finhakket løk
- Ev 1 ts tørket urtekrydder (valgfritt)
- 2 ss iskaldt vann
Karbonadedeig eller kvernet kjøtt bør være kjøleskapskalde. Bland sammen alle ingrediensene til en fast deig. Form til 4 karbonader og legg kaldt minst 30 min før de skal grilles.
Pensle med olje og grill på en ren grillrist 3-4 min på hver side.
Grillet lammecarre / lammekoteletter, til 4 -6 personer
- Ca. 1 kg lammecarre ( ev koteletter)
- 2 fedd hvitløk
- Salt, grovmalt pepper
- 1 ss urtekrydder
- olje til pensling
Del lammecarren opp mellom bena, slik at du får koteletter. Eller du kan bruke lammekoteletter. Del hvitløk fedd i to og gni snittflaten på hvitløken mot kjøttet. Gni inn kjøttet med salt, pepper og urtekrydder.
Pensle med olje og grill på ren grillrist i 3-4 min på hver side.
La kotelettene hvile i ca. 10 min før de servers.