Amerikansk Ostekake

Tips til glutenfri kake:

Bruk glutenfrie usøtede grove kjeks

Eller like deler malte mandler og lettstekte glutenfrie havregryn.

Kakeform:

Denne oppskriften passer godt til form på 26 cm. Bruker du en form på 28 cm blir kaken lavere.

Dette trenger du:

Bunn

  • 150 g havrekjeks/digestive kjeks, usøtet
  • 75 g mykt smør
  • ½ dl sukker
  • 1 ts kanel
  • Ostefyll:
  • 700 g kremost naturell, romtemperert
  • 1 ¼ dl sukker
  • frø av ½ vaniljestang
  • 4 egg
  • skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet

Topping

  • 5 dl crème fraiche eller seterrømme
  • ½ vaniljestang
  • 1 dl sukker
  • Finrevet skall av ½ sitron

Slik gjør du :

Kakeformen dekkes med bakepapir i bunnen.

Knus kjeksen og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform / rund kakeform på 26 cm. Press massen godt ned mot bunnen og ut i kantene. Sett formen i kjøleskapet, mens fyllet lages.

Varm stekeovnen til 150 C.

Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang, eggene og halvparten av revet sitronskall. Bland til en glatt masse. Hell røren i formen med den avkjølte bunnen. Stek i varm stekeovn i 35-40 min.

Nam,nam, herlig amerikansk ostekake. Foto: Wenche Andersen
Nam,nam, herlig amerikansk ostekake. Foto: Wenche Andersen

Ostekaken skal fortsatt være «skjelven/ dissete» når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på).

Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca. 15 min.

Bland sammen rømme/crème fraiche og sukker, resten av sitronskallet og skrap ut frøene av den ½ vaniljestangen. Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen / rund kakeform, slik at den forstekte ostekaken ikke” sprekker”.

Sett formen med kaken tilbake i stekeovnen i 5 min.

Avkjøl.

La ostekaken stå i kjøleskapet i minst 6-10 timer før den serveres. Den holder seg godt i kjøleskapet i 4- 5 dager.

Rett før servering:

Pynt med frisk frukt eller bær, eller en saus av mosede bær.