Sverre Gunnar Haga deler sin oppskrift med deg.

Dette blir 12- 14 boller.

Dette trenger du:

Du trenger en kjøkkenvekt / gram vekt!

Folkebollen – langversjonen

  • 200 g vann
  • 20 g havregryn
  • 500 g hvetemel
  • 75 g sukker
  • 8 g kardemomme
  • 5 g fersk gjær (du kan bruke tørrgjær, men dag bare 2 g)
  • 150 g kulturmelk
  • 80 g mykt smør
  • 10 g salt
Hveteboller, småboller , folkeboller,  bak dem selv. Foto: Wenche Andersen
Hveteboller, småboller , folkeboller,  bak dem selv. Foto: Wenche Andersen

Slik gjør du:

1. Kok opp 55 gram vann. Hell det over havregrynene og la det avkjøle seg.

2. Rør sammen mel, sukker, kardemomme og gjær, og deretter kulturmelk og vann. Med maskin elter du først sakte fart i fem minutter, så høy fart i åtte minutter, før du i de to siste minuttene tilfører mykt smør og de utbløtte havregrynene. Elter du for hånd, tar du disse to med fra begynnelsen.

3. Form deigen til en pølse og kutt opp deigen i like store biter.

4. Form til boller, sett disse på stekebrett med papir, dekk over med plastfolie, og sett i kjøleskap for langheving i sju-åtte timer.

5. Ta ut bollene, og pensle med egg.

Steke på 210 grader i 15 minutter. Følg med! Det pleier å gå fort på slutten

Folkebollen – kortversjon:

Samme oppskrift, bare med 50 gram fersk gjær (12 gram tørrgjær). La deigen heve i 45 minutter, før du så baker den ut, former pølse og kapper opp i bolle-emner. Form til boller og la heve i 30 minutter til. Følg deretter den øvrige prosedyre som beskrevet i oppskriften over.