Dette trenger du:

Til 4 personer

  • Ca. 2 kg blåskjell
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2 store sjalottløk
  • 3 dl hvitvin (tørr) ev. like deler eplemost og vann
  • 3 ss olivenolje
  • 2 dl matfløte eller kokosmelk
  • ca. 2 dl hakkede, friske urter (dill, gressløk, persille og basilikum eller koriander)
  • ev. ør lite kajennepepper, 1 ts finhakket ingefær og en saft fra ½ lime

Slik gjør du:

Skyll / skrubb blåskjellene i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem.

Finhakk løk og hvitløk, surr i olivenolje i en stor/ vid kjele. Tilsett hvitvin og blåskjell. Legg på lokk, og damp til skjellene åpner seg. Rist litt på kasserollen innimellom.

Ved servering kast eventuelle skjell som ikke har åpnet seg.

Bruk en hullsleiv og fordel blåskjellene i porsjonstallerkener eller i et stor dypt fat.

Norske blåskjell med asiatisk smak. Foto: Wenche Andersen
Norske blåskjell med asiatisk smak. Foto: Wenche Andersen

Tilsett fløte/ kokosmelk i blåskjellkraften og kok opp. Tilsett halvparten av urtene og Smak til med salt og pepper.

Slå den varme kraften over blåskjellene, og dryss over resten av urtene. Server med godt brød.

Tilbehør kan være majones smakt til med chili eller hvitløk og litt sitron.

Eller en hvitløk og kryddersmør.