Gjestekokk Hai Hang gir deg sin oppskrift på tom yum, kremet pasta med grønnsaker.

Dette trenger du:

Tagliatelle

Kremet tom yum saus:

  • Tom yum pasta får du kjøpt i asiatiske butikker
  • 2 ss grovhakket ingefær (mildere smak bruk 1-1 ½ ss)
  • 2-3 stilker sitrongress
  • 1 rød chili med frø (mildere smak fjerne frøene)
  • 4-5 limeblader
  • ½ løk
  • 2 ss nøytral olje
  • 1 ts tom yum pasta
  • Ca. 3 dl fiskekraft
  • 1 ts honning
  • ¼ ts sukker
  • 2 dl kremfløte (kan erstattes av kokos melk dvs. bruk da totalt 4 dl kokosmelk)
  • 2 dl kokosmelk
  • smak til med limesaft
  • Grønnsaker: sukkererter, gulrøtter i strimler, små brokkolibuketter, sopp delt i båter. Olje til steking.
  • Ca. 800 g laksefilet
  • Ramsløk pesto ev. vanlig pesto

Slik gjør du:

Begynn med å lage sausen. Varm olje i en gryte og surr ingefær, sitrongress i grove biter (bank dem før de puttes i gryten, smaken kommer bedre fram). Stek til en lett gylden farge. Tilsett fiskekraft, kok opp og la trekke i 15-20 min. Tilsett honning, sukker, kremfløte og kokosmelk, kok opp og kok inn til en fyldig konsistens. Kan ev jevnes med maisenna mel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med limesaft og ev ørlite sukker. Sil sausen.

Kok pasta, hell av kokevannet. Surr grønnsaker i biter i litt olje i en gryte i 1-2 min, tilsett den avrente pastaen og sausen og vend lett om.

Laksen stekes i ovn, 8-10 min, det avhenger av tykkelsen. Kok pastaen mens laksen stekes. Smør laksen med pesto.

Legg på et bakepapirkledt stekebrett og stek i varm stekeovn 180 C i 10-15 min.

Nam, nam, en herlig blanding av østens og vestens smaker. Foto: Wenche Andersen
Nam, nam, en herlig blanding av østens og vestens smaker. Foto: Wenche Andersen

Laksen serveres på en seng av kremet pasta og grønnsaker.