Sommerpai på 1-2-3
Vår kan ikke lage pai. Etter ønske fra henne lager Wenche en herlig pai. Har du rester i kjøleskapet kan du bruke det som fyll, eller du kan følge denne oppskriften.
Pai med tomat og spekeskinke
Form: Størrelse 24 -26 cm
Forslag til 2 forskjellige pai bunner, velg den som passer deg.
Tradisjonell paibunn med smør
- 150 g smør (kan bytte ut halvparten med kesam)
- 200g hvetemel
- ½ ts salt
- ½ dl kaldt vann
Fremgangsmåte:
Smuldre sammen smør og hvetemel. Tilsett salt og vann og arbeid sammen. Legg i plast i kjøleskap ca. 1 time.
Paibunn med olivenolje og parmesan
Deigen er tilsatt litt gjær for å få den sprø. Trenger ikke ligge kaldt før den kjevles ut.
- ½ dl vann
- ½ dl olivenolje
- ¾ ts salt
- 2 ss revet parmesan (ny revet)
- 2 ts tørrgjær
- 2 ½ - 3 dl hvetemel
Fremgangsmåte:
Bland sammen varmt vann og olje til” fingervarmt”. Til sett salt, revet parmesan, gjær og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en smidig, glatt deig. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving 20-30 min
Fyll:
Dette trenger du:
- 1 løk
- 1 mellomstor fennikel
- 3-4 vårløk
- Smør til steking
- Ca. 1 dl friske urter, basilikum, timian eller persille
- 10-12 små sherrytomater
- 4 egg
- 200 g creme fraiche
- 3-4 ss revet parmesan
- Pepper
- Spekeskinke
Tilberede pai:
Kjevle ut deigen slik at den dekker paiformen godt over kanten. Prikk med en gaffel. Legg ev. tørre erter / bønner i bunnen (for at den ikke skal krympe under forsteking) Forstek bunnen i varm stekeovn 200 grader, på nederste rille i ca. 12-15 min til bunnen begynner å få litt farge.
Grovhakk løk og fennikel, surr i smør, tilsett finsnittet vårløk pepper og urter.
Pisk sammen egg, creme fraiche, parmesan og pepper Legg grønnsaken og tomatene i den forstekte paibunnen og hell over eggeblandingen.
Stek ved 200 grader i 30-40 min. til eggeblandingen har stivnet og osten smeltet.
La gjerne paien” hvile” ca.15 min før servering.
Server med tynne skiver spekeskinke og ev. en salat som tilbehør.