Deilige norske asparges

Wenche har en velfortjent fridag. Tidligere OL-vinner og mesterkokk fra kokkelandslaget Espen Vesterdal Larsen byr på en vårlig rett med norske asparges.

Norske asparges med grillet hjertesalat, brødkrutonger, syltet løk og mousselinesaus .

Til 4 personer

Dette trenger du:

Brent og syltet stjerneløk

  • 8 stk små stjerneløk
  • 1 dl vann
  • 1/2 dl eplecidereddik
  • 1/2 dl sukker

Slik gjør du:

Skrell løken og kutt av topp og bunn. Løken deles i 2 på tvers, og stekes på høy varme på den store snittflaten i en stekepanne til den blir mørk mot svidd. Kok opp resten av ingrediensene i en liten gryte til en syltelake, og ha i den brente løken. La den trekke i 10 minutter. Dette holder seg ukesvis i kjøleskap

Brødkrutonger

4 skiver brød etter ønske, gjerne surdeig eller landbrød

Riv rester av brød i biter

Legg brødbitene i en ovnspanne, med litt god olivenolje og ev salt og pepper.

Hvis man ønsker så kan man også tilsette noen skiver hvitløk og urter etter ønske.

Stekes ved 180 C i 10-12 min.

Avkjøles

Mousseline saus

  • 1 stk sjalottløk, kuttet i små terninger
  • 2 dl hvitvin
  • 2 stk eggeplomme
  • 300 g klaret smør, varmet til ca 60 grader
  • 2 ss pisket fløte
  • 1 stk sitron, saften
Sommerrett med norske asparges. Foto: Marie Kruse Larsen
Sommerrett med norske asparges. Foto: Marie Kruse Larsen

Slik gjør du:

Blank sjalottløken lett i en liten gryte og ha på hvitvin, kok det inn til en reduksjon, ca. 1/3 av mengden. Sil reduksjonen over i en piskebolle og bland den med eggeplommen. Pisk blandingen luftig over vannbad til den tykner lett, men ikke over rundt 80 grader, da blir det eggerøre. Løft bollen av vannbadet og spe inn smøret forsiktig under pisking. Nå har vi en hollandés. Videre pisker vi fløten og monterer den forsiktig inn rett før servering og smaker til med sitronsaft.