Skinnstekt ørret servert med dillstuede poteter og agurksalat.

Dette trenger du:

  • 800 g ørret med skinn i skiver (a ca. 200 g)
  • nøytral olje og smør til steking
  • salt og pepper

Dillstuede poteter

8-10 poteter, gjerne årets ferske poteter

Saus:

  • 2-3 ss smør
  • 2 ½ ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 2 ts grov sennep
  • salt, pepper
  • rikelig med finhakket dill
  • Agurksalat
  • 1 slangeagurk
  • 3/4 ts salt
  • 1 ss olje
  • 3/4 ss eddik
  • 1/2 ts grovmalt pepper
  • 1-2 ts sukker ev. sennep
  • Persille eller gressløk

Slik gjør du:

Skjær ørret i porsjonsstykker og dryss med litt salt, og la den ligge 10-15 min før den stekes.

Fortsett med dillstuede poteter.

Små ferske poteter skrubbes rene og kokes hele i saltet vann til de er møre. Hell av kokevannet og damp tørre.

Smelt smør til sausen, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Sausen skal ha en fyldig konsistens. La sausen trekke 8-10 min. Smak til med sennep, salt og pepper, vend inn potetene. Tilsett rikelig med finhakket dill rett før servering.

Ørret fra Hordaland. Foto: Wenche Andersen
Ørret fra Hordaland. Foto: Wenche Andersen

Agurksalat

Skyll agurken og fjern ev. skall med en potetskreller.

Høvle agurken i tynne skiver med hjelp av en ostehøvel. Dryss på salt og la agurkskivene stå med saltet i 10-15 min. Hell av noe av vannet som har dannet seg.

Bland sammen olje, eddik og pepper og smak ev. til med litt sukker. Hell laken over agurkskivene og vend lett om med hjelp av to gafler.

La salaten stå og trekke minst 10 min før servering. Dryss over finhakket gressløk eller kruspersille før servering.

Stek fisken

Stek ørret med skinnsiden ned i en varm panne med olje og smør, stek til skinnet er sprøtt og du ser ørretkjøttet begynner å bli gjennomstekt, snu og stek 1-2 min på andre siden.

Server med dillstuede poteter og agurksalat