Bondeomlett med tomat og urter

Rester av kjøtt og grønnsaker fra 17. mai blir tll en smakfull bondeomlett.

Dette trenger du:

  • 4-5 poteter (kokte eller rå)
  • Smør / olje til steking
  • Salt, pepper ev urtekrydder eller malt paprika
  • 1-2 løk ev purre
  • 6 egg
  • 2 ss vann eller melk
  • salt
  • timian eller oregano
  • ev. rester av spekemat, kjøtt eller fisk.

Slik gjør du:

Rens og skjær potetene i tynne skiver. Rå poteter steker du i smør / olje på middels varme i 6-8 minutter, kokte poteter i 1-2 min. Vend på potetskivene under steking. Dryss på salt, pepper og krydder.

Rens og del løk i tynne båter og la den steke med potetene de siste 4-5 min. Visp sammen egg og vann, tilsett litt salt og hell blandingen over i pannen. Tilsett tomater i skiver. Senk varmen, dekk pannen med lokk og stek videre i 6-8 min. Pannen kan ev. settes i stekeovn (uten lokk) i 5-6 min.

Server med et dryss friske urter, salat og ev brød.

Tips: brødet kan skjæres i terninger og stekes i olje og drysses over omletten ved servering.

Smakfulle retter fra gårsdagens rester. Foto: Wenche Andersen
Smakfulle retter fra gårsdagens rester. Foto: Wenche Andersen

Pytt i panne

Grovhakk løk og surr i stekepanne i litt olje eller smør. Tilsett bacon, pølser eller rester av kjøtt i små terninger og stek sammen med løken i 5-6 min. Tilsett kokte poteter i terninger og ev. paprika eller andre grønnsaker, salt, pepper og urtekrydder. La surre i 8-10 min.

Tilsett ev. litt melk eller sterk kaffe mot slutten for å få en «kremet» konsistens.

Smak til med salt og krydder. Server med speilegg eller server pytt i panne på en skive brød.

Fylte lomper

Smør lomper med kremost med urtesmak eller med grov sennep. Legg på skiver av skinke eller røke laks og rull sammen.