17. mai er dagen mange samles til frokost, lunsj eller et koldtbord. Det fine er at mange av disse rettene kan forberedes i forkant.

Laksepaté

Ørret kan også brukes.

Passer til forrett eller som en del av et frokostbord/koldtbord.

850 g laksefilet uten skinn og ben (evt. ørret)

3 stk eggehvite

1 ts salt

Ca. ½ ts pepper

1 ss sitronsaft

3 dl iskald kremfløte

4 ss hakket dill

Slik gjør du: Laksen bør være godt avkjølt, eventuelt halvtint, før tilberedning. Skjær 1/6 av laksen i 1 cm tynne strimler. Del resten av laksen opp i biter og legg i en foodprocessor/hurtigmikser sammen med eggehviter, salt, pepper og sitronsaft. Kjør sammen og spe med iskald fløte. Smør en avlang brødform med smør/olje, og dekk bunnen med en strimmel bakepapir. Legg i halvparten av farsen, legg over laksestrimlene (klem dem litt ned i farsen). Dryss over finhakket dill og dekk med resten av farsen. Klapp godt til, eventuelt dunk formen mot benken 2-3 ganger, for å fjerne luftlommer. Dekk formen med aluminiumsfolie, og stek i vannbad i stekeovn på 150 °C, på nederste rille i ca. 45 min. Avkjøl patéen i formen. Server med en urte- eller rømmedressing.

Coleslaw (Kålsalat)

Kan lages dagen før servering.

Passer til alle typer grillet kjøtt, burgere, pølser, fisk og spekemat.

Ca 200 g hodekål, finsnittet

2 gulrøtter, grovt revet

1 stort eple, grovt revet

Wenche gir deg mattips på 17. mai, mens Finn Schjøll pynter 17. mai-bordet. Se sendingen 8-11. 
Wenche gir deg mattips på 17. mai, mens Finn Schjøll pynter 17. mai-bordet. Se sendingen 8-11. 

4 ss crème fraîche lett, eller lett rømme

2 ss majones

2-3 ss grov sennep

Salt, pepper

Slik gjør du: Bland sammen finsnittet kål, gulrot og eple. Bland sammen créme fraiche eller rømme, majones og smak til med sennep, salt og pepper. Vend inn i grønnsakene.

Små munnfuller på grillen eller i panne og andre små munnfuller.

- Surr bacon rundt svisker eller aprikoser, stikk på en liten grillpinne og stek på varm grill eller i stekepanne til baconet er sprøtt.

- Pølser i lange baner. Tre pølsebiter av forskjellig typer på grillpinner vekselvis med paprika i forskjellige farger og ananas eller epler. Pensle med litt olje og grill eller stek i stekepanne. Pensle med sweet chilisaus rett før servering.

- Lefserullader. Smør lefser/ lomper med kremost med urter, legg over skiver av røkelaks eller spkekeskinke og finhakket rødløk eller gressløk. Rull sammen. Skjær i biter og stikk en cocktailpinne gjennom hver bit. Lun det gjerne lett på grillen, bruk da et dobbelt ark med aluminiumsfolie.

- Skjær melon i biter og surr spekeskinke rundt, stikk på en cocktailpinne

Grytebrød

Eltefritt langtidshevet brød (deigen bør stå natten over)

Til gryte ca. 22 cm diameter

6 dl kaldt vann

500 g hvetemel eller speltmel

150 g grov sammalt hvete eller spelt mel

1 dl havregryn

1 dl linfrø

1 ts salt

¼ ts tørrgjær

+ ca. 1 dl hvetemel/spelt grovt eller fint eltes inn i den hevede deigen ca. 15-20 min før steking (les mer i fremgangsmåten)

Slik gjør du: Bland sammen alt det tørre (ikke siste dl med mel), tilsett kaldt vann og rør sammen til en glatt, klissete deig.

Dekk bakebollen med lokk/plast og sett til heving 8-12 timer på kjøkkenbenken.

15-20 min før steking dryss over siste dl med mel i den forhevede deigen. Bruk en slikkepott eller bakespaten og «brett» deigen fra kanten inn mot midten i bakebollen et par ganger til melet har blandet seg inni deigen.

Sett en gyte med lokk på risten i kald stekeovn. Varm opp til 250 grader. Ta ut gryten, fordel deigen over i gryten (gryten kan evt smøres med litt olje). Legg på lokket, sett gryten tilbake i den varme stekeovnen. Senk temperaturen til 225 grader. Stek brødet i 45-50 min. Ta evt lokket av de siste 10 min. «Bank» på brødet. Hører du en hul lyd er brødet gjennomstekt. La brødet avkjøles på rist minst 30 min før det skjæres opp.

Foccacia

Oppskrift tilpasset en langpanne.

Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 2 ts tørrgjær dagen i forveien, dekk med plast og settes kjølig. Stekes samme dag som den skal serveres.

8 dl lunkent eller kaldt vann

1 pk gjær (evt 2 ts tørrgjær ved kaldheving)

1 dl + 2 ss olivenolje

2 ts salt

1 ss honning (kan sløyfes)

ca. 1,7 l hvetemel

Slik gjør du: Løs gjæren opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet. Tilsett olje, salt og honning. Elt inn hvetemel. Deigen skal være litt «klissete» som en tykk grøt. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min. Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La deigen etterheve under plast ca. 40 min.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk hul i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og ev rosmarin Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 oC i 20- 30min.

Avkjøl på rist.

«Eton mess»

«Eton mess» er en klassisk engelske dessert. Her har jeg laget en norsk 17. maiversjon.

Kan anrettes porsjonsvis i glass eller til flere i et pent serveringsfat med kanter.

Legg lagvis lettpisket krem/vaniljekesam, grovknuste marengs/pikekyss, grovknuste jordbær smakt til med sukker og sitron. Avslutt med hele jordbær, pikekyss, mynteblader og ev hakkede nøtter eller revet sjokolade.