Potetsalaten blir ekstra god om den lages på lune, nykokte, norske poteter – når de er i sesong.

Potetsalatene tar utgangspunkt i nykokte poteter. Dampet tørre etter kokevannet er helt av.

Serveres til grillet kjøtt, fisk eller spekemat.

Hver av oppskriftene er til 4-6 personer.

Potetsalat med oljedressing – fri for melk

  • 8-10 mellomstore kokte poteter
  • reddiker
  • 10-12 sukkererter
  • 1-2 vårløk
  • 1/2 dl olivenolje
  • 3 ss sitronsaft
  • 1 fedd hvitløk
  • salt, pepper
  • 2-3 ss kapers eller soltørket tomat

Legg reddiker i iskaldt vann i 10-15 minutter, gjerne med isbiter, da blir de sprø.

Kok opp sukkererter til de blir sprø, i lettsaltet vann.
Legg dem straks over i iskaldt vann, da blir de sprø og beholder grønnfargen.

Bland sammen olivenolje, sitronsaft, finhakket hvitløk, salt og pepper.

Del de kokte potetene i skiver eller terninger.
Strimle/del opp sukkererter, skjær vårløk i biter og reddiker i båter.
Bland grønnsakene med kapers eller soltørket tomat og hell dressingen over.

Potetsalat til sommermaten. FOTO: TV 2
Potetsalat til sommermaten. FOTO: TV 2

Kremet potetsalat med epler

  • 8-10 poteter
  • 1-2 epler
  • 3 vårløk
  • 2 ½ dl rømme eller kesam/matyoghurt
  • 2 ss majones
  • 2 ss sennep
  • 2 ss ravigottesaus
  • salt, pepper
  • saft av ½ sitron
  • 1–2 ts sukker
  • gressløk

Del poteter og epler i terninger og vårløk i tynne skiver.
Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til.
Vend inn poteter, epler og vårløk og dryss over gressløk.

Potetsalat med kremet sennepsdressing

  • 8-10 poteter
  • 2 ss fin sennep
  • 2 ss grovsennep
  • 2 ss matyoghurt/lettrømme
  • Saft og skall av 1 sitron
  • 1-2 ss vann
  • 2 vårløk
  • 1 ss frisk hakket estragon
  • Salt, pepper

Rør sammen sennep og matyoghurt.
Tilsett saft og skall av sitron.
Skjær opp vårløk, finhakk estragon og tilsett i sennepsausen.
Smak til med salt og pepper.

Vend sennepssausen inn i de kokte, lune potetene.