Laks, asparges og syndig saus

Det er asparges sesong. Mange steder skinner solen og når det er varmt smaker det ekstra godt med et lett måltid dandert med en "syndig" saus. Vinkjenner Christer Berens kokkelerer med Wenche og kommer med gode vintips, også for dem som liker den alkoholfrie varianten.

Vårlig laks servert med grønn asparges og mousselinesaus

Tips: Asparges kan byttes ut med for eksempel brokkoli eller sukkererter

Begynn med å lage mousselinesaus

Basis til denne sausen er en Hollandaisesaus.

Dette trenger du til 4-5 personer:

  • 375 g klaret smør, avkjølt til lunkent
  • 6 ss kaldt vann
  • 1 1/2 ss hvitvinseddik
  • 1 ts hele hvite pepper, grovknust
  • 6 eggeplommer 2-3 ts nypresset sitronsaft
  • salt
  • ca. 1 ½ dl pisket krem

Tips: Eggehvitene kan du bruke til å bake pavlova eller marengs.

Slik gjør du:

Smelt smør i en liten kasserolle, kok det sakte opp. Skum av / ta bort skummet på overflaten. Hell det flytende smøret over i en skål, pass på at det” hvite” bunnfallet ikke følger med. Klart smør skal ha samme farge som gyllen olivenolje. Avkjøl til romtemperatur.

Ha vann, eddik og knust pepper i en liten kasserolle. Kok inn til det gjenstår ca. 1 ss væske i kasserollen. Dette går fort!

Avkjøl.

Når væsken er helt avkjølt, pisk inn eggeplommer. Sett så kasserollen på svak varme og visp godt under langsom oppvarming, til ca. 60 C. Visp helt til sausen blir glatt og kremet. Trekk kasserollen vekk fra platen og visp inn avkjølt klaret smør i en tynn stråle. Smak til med salt og ev. litt sitronsaft.

Sil sausen gjennom en fin sil.

Skal sausen stå en stund før servering. Dekk med plastfilm eller lokk og la stå lunt på kjøkkenbenken.

Rett før servering, smak til med sitronsaft og vend inn pisket krem.

Laks,fersk asparges med deilig saus. Foto: Wenche Andersen
Laks,fersk asparges med deilig saus. Foto: Wenche Andersen

Laks:

Beregn 170-180 g skinn og benfri laks pr. person.

Salt, pepper, smør til steking

Del laks i passende porsjons stykker, dryss med salt og pepper.

Stek i smør i en middels varm panne i 2-3 min på hver side. Steketid er avhengig av tykkelse på laksen. Det er bedre å steke den litt for lite fordi laksen blir lett tørr om den stekes for lenge.

Asparges:

Beregn 2 stilker grønn asparges pr. person.

Vann og salt til koking.

Knekk av den nederste grove stilken og skrell av det nederste grove skallet.

Kok opp vann, salt og ørlite sukker i en panne med høye kanter, legg i asparges og damp grønnasparges i 4-6 min. Det er bedre å koke asparges litt for lite enn for lenge.