«Kakeliste» er en oversikt over når barn skal levere kake – det kan være til kakelotteri på senteret, det kan være til salg på skolens loppis, eller andre utloddninger. Vi gir deg dugnadskaker for alle:

Gluten, melk/laktose og melkefrie sjokolademuffins

Dette trenger du:

  • 12-14 stk. i muffinsformer
  • 200g hermetiske kikerter
  • 4 egg
  • 4 ss laktosefri kesam eller sour supreme soyarømme (melkefri)
  • 4 ss rapsolje til baking
  • 6-7 ss honning
  • 6 ss kakao
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 40 g hakket mørk sjokolade
  • 20 g hakkede valnøtter (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Hell laken av hermetiske kikerter. Mos sammen kikerter, egg, kesam, olje og honning, bruk gjerne en stavmikser. Tilsett det tørre, hakket sjokolade og nøtter og rør sammen til en deig med en sleiv. Fyll deigen i muffinsformer og stek i varm stekeovn 175 C, på midterste rille i ca. 15 min, små muffinsformer 12-13 min.

Enkel krydderkake uten egg

(Uten melk erstatt smør med margarin uten melk og kefir med 2 beger sour supreme soyarømme og soyamelk til det blir 1 liter)

Dette trenger du:

  • 200 g smeltet smør
  • 1 l kefir
  • 200 g sukker
  • 650 g hvetemel
  • 4 ts natron
  • 2 ts kanel
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ts nellik

Slik gjør du:

Smelt smør/ margarin og rør inn kefir (ev sour supreme soyarømme+ soyamelk) og sukker. Bland sammen resten av ingrediensene og rør inn i deigen.

Hell i en smurt/bakepapirkledt liten langpanne og stek i varm stekeovn 175 C i ca. 40 min, på nederste rille. Avkjøl kaken litt før den tas ut av formen. Kaken holder seg saftig og myk uten frysing men egner seg også godt til frysing.

Kaker for enhver smak. Foto: Wenche Andersen
Kaker for enhver smak. Foto: Wenche Andersen

Tips: Skjæres opp i biter og serveres naturell eller med litt pisket krem og bær ved siden av.

Kristines sjokoladekake- helt enkelt!

Uten melk erstatt med soya/rismelk eller kokosmelk. Smør erstattes med margarin uten melk. Egg kan erstattes av egg- erstatningpulver, kjøpes på helsekost.

Dette trenger du:

  • 3 egg
  • 3 dl sukker
  • 2 dl melk
  • 225 g smeltet smør
  • 5 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 3 ss kakao
  • 1 ts vaniljesukker

Glasur:

  • 250 g melis
  • 100 g mykt smør
  • 2 ts kakao
  • 2 ss kaffe + ev litt melk eller appelsinjuice
  • 2 ss vaniljesukker

Slik gjør du:

Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt og avkjøl smøret. Bland sammen hvetemel, bakepulver og kakao. Tilsett melblandingen, smør og melk vekselvis i eggedosisen. Rør lett sammen. Hell deigen i langpanne dekket bakepapir. Stek på nederste rille i varm stekeovn, 200 C i ca. 20 min.

Rør melis og mykt smør lyst og luftig. Ha i kakao, kaffe og vaniljesukker. Blir fyllet litt tørt, tilsett litt melk eller appelsinjuice. Smør fyllet over de lunkene kaken.