Fristelser med røkelaks

Lag flere små smørbrød eller velg 1-2 store smørbrød pr person.

Røkelaks og pepperrotmajones:

Bland 1 dl majones med 1 ss frisk finrevet pepperrot eller 2-3 ts fra tube, litt sitronsaft, sukker, salt og pepper. Smør pepperotmajones på 1/4 skive brød. Legg over tynne skiver av laks. Pynt med litt grønt.

Kremet laks og sort kaviar:

Finhakk røkelaks og bland med litt rømme eller crème fraiche, litt sennep og finhakket gressløk eller løk. Fordel på ¼ skive brød og legg 1 ss sort rogn over. Pynt med litt grønt.

Potetlefse med røkelaks:

Potetlefser / lomper smurt med rømme og sennepssaus ev kremet ost, dryss med finsnittet vårløk og legg over skiver av røkelaks Rulles sammen og skjæres på skrå i biter.

Laksetartar på rugbrød:

Ca. 100 g røkelaks (kan også brukes fersk rå laks)

1 ss finhakket rødløk

1 ss lakserogn eller limfjordkaviar rød eller 1-2 ss finhakket rødbeter

1-2 ss crème fraiche

salt, pepper

Finhakk fisken og bland med finhakket rødløk, rogn eller rødbeter og crème fraiche. Crème fraiche skal bare binde det hele sammen, massen skal ikke bli kremte. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt ca 1 time før servering.

Bruk en fuktet spiseskje og hånd og form til runde” egg” som legges på ½ skive mørkt rugbrød. Pynt med dill og ev salat.

Smilende egg med røkelaks:

Kok eggene smilende, dvs. 7-8 min. ” Kakk” av toppen og legg på røkelaks i tynne strimler og ev litt finhakket gressløk.

Avocado med laks:

1 liten moden avocado

1 ss crème fraiche

saft av 1/2 lime

2 ts finhakket løk

salt, pepper

ca. 100 g røkelaks

gressløk

Del avocado i to og ta ut steinen og ca halvparten av kjøttet i hver halvdel. Mos avocadokjøttet med en gaffel og bland inn rømme, saft av lime, finhakket løk og smak til med salt og pepper. Legg blandingen tilbake i avokadoen. Anrett med skiver av røkelaks og dryss med finhakket gressløk.

Fristelser med røkelaks. Foto: Wenche Andersen, TV 2
Fristelser med røkelaks. Foto: Wenche Andersen, TV 2