Appelsin, honning og rosmarin krydret lammestek med ovnsstekte poteter og rotgrønnsaker

Til 6-8 personer

Dette trenger du:

  • 1 utbenet surret lammelår, beregn ca.200 g kjøtt pr person)
  • 2-4 fedd hvitløk
  • frisk rosmarin
  • salt, pepper
  • 1 stor appelsin
  • 2 ss honning
  • Revet skall av 1 sitron + saft fra 1 appelsin .

Slik gjør du:

Stikk inn biter av hvitløk og frisk rosmarin i steken.

Legg appelsin i skiver under surringen på steken.

Pensle steken med olivenolje og honning og dryss med salt og pepper.

Legg steken i ildfast fat, stikk inn et steketermometer og stek i varm stekeovn 125 C, stek til termometeret viser 62/64 C, 2-3 timer avhengig av tykkelsen på steken og hvor «temperert” steken er før steking.

Dekk formen med steken med aluminiumsfolie og ”pakk” et tykt frotte håndkle rundt og sett lunt 1 times tid før servering.

Del poteter, løk og regnbuerøtter i biter. Legg i et ildfast fat. Vend inn olje, salt, pepper og urtekrydder og stek i varm stekeovn 200 C i 40-50 min til alt er mørt. Vend om på poteter og grønnsaker en gang i mellom

Velg den sausen som passer deg best.

Lammestek med "verdens beste" saus. Foto: Wenche Andersen
Lammestek med "verdens beste" saus. Foto: Wenche Andersen

Saus med rømme (laget uten rødvin)

Dette trenger du:

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss bringebæreddik
  • ca 6 dl lammekraft + sjy fra lammesteken
  • ca 3 dl rømme/creme fraiche
  • salt, pepper

Slik gjør du:

Smelt brunt sukker (bli karamell uten å bli brent). Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen) og kok inn til en tykk sirup. Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke 1 – 1 ½ time. Smak til sausen med kraft salt og pepper.

Er sausen for tynn jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Rødvinssaus

Dette trenger du:

  • 2-3 ss finhakket sjalottløk/løk
  • 2 ss smør
  • 1 1/2 dl rødvin
  • ca. 6 dl lammekraft
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

Surr 2-3 ss finhakket løk blank i smør, tilsett rødvin og kok inn til det gjenstår 3-4 ss. Sil vekk løken. Tilsett 5 dl lammekraft i den innkokte rødvinen, kok opp og la koke inn til det halve. Del ca. 150 g smør i biter. Pisk inn smør i biter litt etter litt. Viktig at det ikke koker! Smak til med salt og pepper.