Sjokoladekjeks

Oppbevares i en tett boks.

Dette trenger du: (30 -35 stk).

  • 150 g mykt smør
  • 135 g sukker
  • 135 g brunt sukker
  • 2 egg
  • Ca 225 g hvetemel
  • ¾ ts natron eller 1 ts bakepulver
  • 1 ½ ts vaniljesukker
  • 1 ts kanel
  • ½ ts salt
  • 150 g mørk kokesjokolade eller sjokoladeknapper
  • 90 g valnøtter, hasselnøtter eller cashewnøtter ,(” rist” gjerne nøttene i en tørr stekepanne før de grovhakkes)

Slik gjør du:

Visp smør og sukker hvitt, tilsett egg, mel, natron, vaniljesukker, kanel og salt og rør om.

Grovhakk sjokolade og valnøtter nøtter og tilsett i røren.

Sett deigen med hjelp av to teskjeer på bakepapirkledt stekebrett. Ikke sett dem for tett, da vil de vil flyte utover. Eller rull deigen til en pølse i et bakepapir, legg kaldt og skjær i skiver. Stek i varm ovn 190 C i 10-12 min, gjerne varmluft bruk da 170 C. La kakene stå på å steke brettet et par min før de legges på rist og avkjøles.

TIPS: For de med nøtteallergi, kan nøtter erstattes med 45 g store havregryn og 45 g kokos.

Kakene kan også bakes med tørket frukt, nøtter og grovt mel.

Wenches hjemmelagde påskegodt
Wenches hjemmelagde påskegodt Foto: Wenche Andersen

Glutenfrie og laktosefrie muffins (12-14 stk)

Dette trenger du:

  • 200 g hermetiske kikerter
  • 4 egg
  • 4 ss laktosefri kesam
  • 4 ss rapsolje til baking
  • 6-7 ss honning
  • 6 ss kakao
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 40 g hakket mørk sjokolade
  • 20 g hakkede valnøtter (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Hell laken av hermetiske kikerter. Mos sammen kikerter, egg, kesam, olje og honning, bruk gjerne en stavmikser. Tilsett det tørre, hakket sjokolade og nøtter og rør sammen til en deig med en sleiv. Fyll deigen i muffinsformer og stek i varm stekeovn 175 C, på midterste rille i ca. 15 min, små muffinsformer 12-13 min.

Tips: Egg kan byttes ut med at laken til kikkertene stivpiskes til stivt skum. 1 toppet ss tilsvarer 1 egg. Tilsett 1 ekstra ts bakepulver. Steketiden økes med 5-6 min.

Konsistens blir ikke helt den samme som med egg, men det fungerer.

Påskegodt uten egg, gluten, nøtter og melk

Dette trenger du:

  • 170 g margarin uten melk
  • 3-4 ss lys sirup
  • 400 g sjokolade uten melk
  • Ca. 200 g kjeks uten gluten, jeg brukte glutenfri Marie kjeks og riskaker.
  • Ca. 150 g marsmallows

Slik gjør du:

Smelt margarin og sirup i en kasserolle (ikke koke). Tilsett grovhakket sjokolade og la sjokoladen smelte i margarinblandingen. Rør sammen til en glatt masse. Grovhakk kjeks og riskaker og klipp opp marsmallows og vend inn i sjokoladeblandingen. Legg bakepapir i et form ca. 20x20 cm. Fordel sjokoladeblandingen jevnt utover i formen.

Pynt med riskaker og marsmallows i biter. Sett kaldt i kjøleskapet i 8-10 timer. Del opp i firkanter. Oppbevar kaldt.