Wenche lager reinsdyrskav og helstekt flatbiff av reinsdyr.

Reinsdyrskav i kremet tyttebærsaus servert med ovnsstekte rotgrønnsaker

Øl gir en fyldig smak til retter av vilt. Bruke gjerne alkoholfritt øl, det har en god karakteristisk krydret ølsmak. Bruker du øl med alkohol, vil alkoholen «forsvinne» ved koking.

Dette trenger du:

  • 600 -700 g reinsdyrskav
  • smør til steking
  • 1 ts salt
  • grovmalt pepper
  • 1 ts tørket timian
  • 2-3 enebær, knuste
  • 1 ½ - 2 ½ dl øl, for eksempel alkoholfri bayer
  • ½ - 1 dl seterrømme/ Rørosrømme
  • rørte tyttebær

Slik gjør du:

Ovnsstekte rotgrønnsaker: Rens og del 6-8 stk regnbuerøtter ev 3 gulrøtter, 1 persillerot og 2 skiver sellerirot i skiver. Legg i et ildfast fat, vend inn olje, salt og pepper og stek i varm stekeovn ved 160 C i 45 -50 min. Steketid avhengig av størrelse på bitene.

Reinsdyrskav: Smelt smør i en stor panne (26/28 cm) og la det slutte å bruse før kjøttet legges i. Liten stekepanne stek kjøttet i to omganger. Stek i 3-4 min- dryss over salt, pepper, timian og knuste enebær og la kjøttet trekke videre i 2-3 min. Rør inn rømme og la trekke videre i 5-6 min. Om nødvendig kan du jevne med litt maisenna mel rørt ut i litt melk/ vann. Tilsett tyttebær og smak til med salt og pepper.

Helstekt reinsdyrflatbiff servert med potetmos

Helstekt reindsyrflatbiff.
Helstekt reindsyrflatbiff. Foto: Wenche Andersen

Dette trenger du:

  • Beregne 180-200 g kjøtt per person
  • smør til steking
  • salt, pepper, frisk timian eller rosmarin

Slik gjør du:

Temperer kjøtt før det brunes i panne. Dryss over salt og pepper og legg ved friske urter. Etterstek i stekeovn ved 120 C o 10-15 min for rosa kjerne, kjernetemperatur 72 oC. La kjøttet hvile i ca. 10 min før det skjæres opp.

Potetmos. Beregn 3-4 mandelpoteter pr person. Skrell og del poteter i bite og kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og mos til pure. Smakt til med salt, pepper og smør.