God morgen Norges kremede fiskesuppe

Tips: Blåskjell kan sløyfes i suppen, bruk kun fiskekraft.

Dette trenger du:

  • 1 nett blåskjell
  • 1 sjalottløk
  • 2 dl hvitvin eller eplemost
  • 300-400 g div. hvit fiskefilet uten skinn og ben.
  • Ca. 100 g rød fiskefilet for eksempel ørret uten skinn og ben
  • 1 l fiskekraft og blåskjellkraft
  • 2 1/2 dl melk
  • 4 ss hvetemel
  • 2 gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 1/2 purre eller 1-2 vårløk
  • 2-4 dl fløte eller seterrømme
  • salt, pepper
  • ½ - 1 ss eddik eller saft av en halv sitronsaft
  • dill eller gressløk
  • reker (kan sløyfes)

Wenche brukte isgalt, steinbit og uer, velg det du har tilgang på. Bruker du frossen fisk må den tines før den legges i suppen.

Slik gjør du:

Skyll blåskjell og kast knuste skjell og skjell som ikke lukker seg. Dette gjelder skjell som er rå.

Finhakk løk surr i litt smør, tilsett hvitvin og blåskjellene, legg på lokk og damp i 6-8 min til alle skjellene har åpnet seg. De skjellene som ikke har åpnet seg må kastes. Ta opp blåskjellene, sil kraften.

Kok opp blåskjellkraft og fiskekraft.

Rens og skjær grønnsakene i tynne staver/skiver og kok dem knapt møre i kraften, ta dem opp.

Kok opp kraften på nytt, tilsett meljevning av melk og hvetemel under omrøring til passe konsistens. Tilsett rømme og kok opp og la suppen koke minst 10 min.

Illustrasjonsfoto. Kremet fiskesuppe. FOTO TV 2
Illustrasjonsfoto. Kremet fiskesuppe. FOTO TV 2

Smakt til med salt og pepper.

Skjær fisk i biter / terninger. Tilsett fiskebitene i sausen, kok opp og al trekke i 4-5 min avhengig at tykkelsen på fiskebitene. Tilsett de kokte grønnsakene, blåskjell og la alt bli gjennomvarmt.

Smak til med salt, pepper, eddik eller sitronsaft og finhakket gressløk eller dill. Legg i rensede reker rett før servering.

Tips:

Ønsker du å bruke smørjevning istedenfor meljevning med melk. Ta 3-4 ss smør og rør sammen med 4 ss hvetemel. Ønsker du en glutenfri variant jevn med maisennamel rørt ut i ca.1 dl melk /vann.